fot. MŚ |
30 listopada 2015
ECO MIKOŁAJKI z JUICY SHOP | naturalne, wegańskie kosmetyki nie testowane na zwierzętach!
O tym
jak ważne jest zdrowe jedzenie wiemy wszyscy. Ale nie każdy pamięta, że równie
ważne jest to co kładziemy na naszą skórę… Czy wiecie jaki jest najprostszy i
najbardziej skuteczny sposób na oczyszczanie organizmu, którego nie zastąpi
żadna dieta czy to głodówka, sokówka itp.? Oddech… To najpotężniejsze
oczyszczające narzędzie. A co robi nasza skóra oprócz tego, że chroni nas przed
otarciami, nadaje nam urody i opala się kiedy wychodzimy na słońce? Otóż
oddycha… W momencie kiedy kładziemy na nią różnego rodzaju kremy, mydła i
lotiony pełne rafinowanych olejów, perfum pod, którymi kryje się nie wiadomo co
narażamy się na zatrucie całego naszego organizmu, ponieważ wszystko to co nań kładziemy
przenika bezpośrednio do środka naszego ciała zatruwając je lub odżywiając, tak
samo jak jedzenie.
27 listopada 2015
TATAR Z SUSZONYCH POMIDORÓW | surowy, pyszny i zdrowy
Czasami zdarzają się nam wyjątkowi Goście. Na czym polega
ich wyjątkowość? Ano na wielu rzeczach. Ci, których aktualnie mam na myśli byli
dla mnie wyjątkowi, ponieważ a. łączy mnie z nimi przyjaźń bliska miłości J b. mieszkają lub
pochodzą z Australii. Więc znajdźcie mi mądrego, który powie co przyrządzić dla
takich „dziwolągów”. Zaryzykowałam i postawiłam na… wegański tatar! Efekt? 100%
sukces!
fot. MŚ |
25 listopada 2015
QMAM KASZE czyli PULPETY GRYCZANO-SOCZEWICOWE W SOSIE POMIDOROWYM |smacznie, kolorowo i ciepło
„Uwielbiam pogawędki ze sobą, przynoszą mi rozwiązania, nowe
pomysły, dogrzebują się do sedna, wyciągają to co się zgubiło dawno temu i
smutnieje. Emocje chcą być przeżyte, skonsumowane w całości, zaakceptowane. Tak
jak każdy z nas. Sięgam w takich samodzielnych rozmowach głęboko, jak długą i
pojemną chochlą mieszam i wyławiam najstarsze, najbardziej zapomniane a
rzutujące na aktualne, na to dziś. Przyglądam się, akceptuję i puszczam wolno.
Widzę jak szybują wysoko, delikatne jak motyl, wolne – dawne sprawki. Równowaga osiąga się przez
dążenie do ale i odpuszczanie.” Czy można nie zakochać się w tych słowach? Mnie
się nie udało ;)
fot. MŚ |
23 listopada 2015
TOFU W PAPILOTACH | sycące, pyszne i wegańskie
Jeśli
po tym przepisie ktoś mi jeszcze powie, że nie lubi tofu powiem tak: jesteś uprzedzony!!!! Uwielbiam, polecam, i wpisuje na listę dla jednych z
moich warsztatów kulinarnych pt.: odczarować tofu :) Przepis pochodzi nie od kogo innego, a mojego
kochanego duetu MEDtuJEMY.
fot. MŚ |
12 listopada 2015
JAGLANKO-KOMOSIANKA Z DUSZONYM JABŁKIEM | słodka, sycąca i rozgrzewająca
9 listopada 2015
STAROPOLSKI STIR FRY Z TOPINAMBUREM ORAZ GRILLOWANĄ POLENTĄ | sycący, ciepły i zdrowy
Ostatnio, o tu pisałam Wam trochę o tym czym jest srit fry,
dlaczego jest tak smaczny, zdrowy oraz jak go przyrządzić. Tym razem zapraszam
Was na stir fry w wersji „staropolskiej” z grillowaną polentą oraz topinamburem. Nie pytajcie jak mi to wyszło ;) Czasami na blogach pojawiają się przepisy, którym można by nadać etykietę "po sprzątaniu lodówki/szafek z jedzeniem". Ważne, że danie jest szybkie,
smaczne i sycące J
fot. MŚ |
7 listopada 2015
WYTRAWNE PLACKI PLACUSZKI WARZYWNE | bez jaj i glutenu, wegańskie
4 listopada 2015
TOFU FETA | wegański, wyraźny, przepyszny
Wiele razy kładłam Wam do głowy, że jednym z powodów dla,
którego nie powinniśmy jeść nabiału szczególnie jesienią, zimą i wczesną wiosną
jest fakt, iż ma on wychładzające oraz zaśluzowujące działanie na nasz
organizm. Trochę inaczej ma się sprawa z nabiałem kozim. Po pierwsze mleko
kozie w swojej budowie zbliżone jest do mleka ludzkiego, a w medycynie
chińskiej wyroby, które z niego pochodzą klasyfikowane są jako lekko
rozgrzewające. Osobiście jadam kozi nabiał w szczególności ser feta, ale staram
się nie robić tego częściej jak raz w tygodniu w czasie ciepłych dni. Zimą wolę
kompletne z niego zrezygnować. Czasami nie jest to łatwe, ponieważ kozi ser
świetnie sprawdza się np. w tej bezglutenowej pizzy, albo jako „posypka” do
pieczonej dyni, którą jem chłodnymi wieczorami bardzo często. Na ratunek jak
zwykle przyszła mi Jadłonomia i jej przepis na fetę z tofu. Na początku ciężko
było mi uwierzyć, że to może się udać, ale odkąd spróbowałam raz nie rozstaję
się z nią! Ponadto oliwa, która maceruje tofu jest tak pyszna, że za każdym razem robi za gotowy dressing także użyta przez Was oliwa na pewno się nie zmarnuje, wręcz na odwrót jest pyszna! Spróbujcie sami, na pewno nie pożałujecie! Tofu co prawda też jest wychładzające, ale jest też lekkostrawne, nie posiada tłuszczów nasyconych i jest bardzo pożywne.
fot. MŚ |
2 listopada 2015
WOK marki WOLL oraz DIETETYCZNY WARZYWNY STIR-FRY Z MAKARONEM RYŻOWYM | smacznie, ciepło i bezglutenowo
Kobieta zmienną jest, ale są takie rzeczy, które nie
zmieniają się nigdy. W moim przypadku jest to bezwzględne zamiłowanie, choć nie
wiem czy jest to do końca dobre słowo do smacznego i zdrowego jedzenia. W sumie
jest to coś co wypaliło mój mózg do takiego stopnia, w którym nie wyobrażam
sobie innego sposobu na życie. Jest mi łatwiej o tyle, iż jest to mój świadomy
wybór, a nie narzucony mi przez kogoś sposób na życie. Każdy z nas wie, że
decyzja powzięta w sobie, a nie „na zewnątrz” ma moc sprawczą. Dlatego kiedy
przyszło mi wybrać do testowania sprzęt niemieckiej firmy WOLL nie zastanawiałam
się długo i postawiłam na 30 cm woka, z ciężką szklaną pokrywką, który według mnie jest wspaniałym urządzeniem
często w polskiej kuchni niedocenianym.
fot. MŚ |
Subskrybuj:
Posty (Atom)