30 listopada 2015

ECO MIKOŁAJKI z JUICY SHOP | naturalne, wegańskie kosmetyki nie testowane na zwierzętach!

O tym jak ważne jest zdrowe jedzenie wiemy wszyscy. Ale nie każdy pamięta, że równie ważne jest to co kładziemy na naszą skórę… Czy wiecie jaki jest najprostszy i najbardziej skuteczny sposób na oczyszczanie organizmu, którego nie zastąpi żadna dieta czy to głodówka, sokówka itp.? Oddech… To najpotężniejsze oczyszczające narzędzie. A co robi nasza skóra oprócz tego, że chroni nas przed otarciami, nadaje nam urody i opala się kiedy wychodzimy na słońce? Otóż oddycha… W momencie kiedy kładziemy na nią różnego rodzaju kremy, mydła i lotiony pełne rafinowanych olejów, perfum pod, którymi kryje się nie wiadomo co narażamy się na zatrucie całego naszego organizmu, ponieważ wszystko to co nań kładziemy przenika bezpośrednio do środka naszego ciała zatruwając je lub odżywiając, tak samo jak jedzenie.

fot. MŚ

27 listopada 2015

TATAR Z SUSZONYCH POMIDORÓW | surowy, pyszny i zdrowy

Czasami zdarzają się nam wyjątkowi Goście. Na czym polega ich wyjątkowość? Ano na wielu rzeczach. Ci, których aktualnie mam na myśli byli dla mnie wyjątkowi, ponieważ a. łączy mnie z nimi przyjaźń bliska miłości J b. mieszkają lub pochodzą z Australii. Więc znajdźcie mi mądrego, który powie co przyrządzić dla takich „dziwolągów”. Zaryzykowałam i postawiłam na… wegański tatar! Efekt? 100% sukces!

fot. MŚ

25 listopada 2015

QMAM KASZE czyli PULPETY GRYCZANO-SOCZEWICOWE W SOSIE POMIDOROWYM |smacznie, kolorowo i ciepło

„Uwielbiam pogawędki ze sobą, przynoszą mi rozwiązania, nowe pomysły, dogrzebują się do sedna, wyciągają to co się zgubiło dawno temu i smutnieje. Emocje chcą być przeżyte, skonsumowane w całości, zaakceptowane. Tak jak każdy z nas. Sięgam w takich samodzielnych rozmowach głęboko, jak długą i pojemną chochlą mieszam i wyławiam najstarsze, najbardziej zapomniane a rzutujące na aktualne, na to dziś. Przyglądam się, akceptuję i puszczam wolno. Widzę jak szybują wysoko, delikatne jak motyl, wolne –  dawne sprawki. Równowaga osiąga się przez dążenie do ale i odpuszczanie.” Czy można nie zakochać się w tych słowach? Mnie się nie udało ;)

fot. MŚ

23 listopada 2015

TOFU W PAPILOTACH | sycące, pyszne i wegańskie

Jeśli po tym przepisie ktoś mi jeszcze powie, że nie lubi tofu powiem tak: jesteś uprzedzony!!!! Uwielbiam, polecam, i wpisuje na listę dla jednych z moich warsztatów kulinarnych pt.: odczarować tofu :) Przepis pochodzi nie od kogo innego, a mojego kochanego duetu MEDtuJEMY

fot. MŚ

12 listopada 2015

JAGLANKO-KOMOSIANKA Z DUSZONYM JABŁKIEM | słodka, sycąca i rozgrzewająca

Ostatnio zasypuję Was przepisami z "resztek", ale tak właśnie bywa kiedy trafi się na kogoś kto nie lubi marnować jedzenia tak jak ja :) Tym razem zostało mi trochę ugotowanej komosy i kaszy jaglanej. Z beznadziejnej sytacji powstało przepyszne śniadanie na dwa dni :)

fot. MŚ

9 listopada 2015

STAROPOLSKI STIR FRY Z TOPINAMBUREM ORAZ GRILLOWANĄ POLENTĄ | sycący, ciepły i zdrowy

Ostatnio, o tu pisałam Wam trochę o tym czym jest srit fry, dlaczego jest tak smaczny, zdrowy oraz jak go przyrządzić. Tym razem zapraszam Was na stir fry w wersji „staropolskiej” z grillowaną polentą oraz topinamburem. Nie pytajcie jak mi to wyszło ;) Czasami na blogach pojawiają się przepisy, którym można by nadać etykietę "po sprzątaniu lodówki/szafek z jedzeniem". Ważne, że danie jest szybkie, smaczne i sycące J

fot. MŚ

7 listopada 2015

WYTRAWNE PLACKI PLACUSZKI WARZYWNE | bez jaj i glutenu, wegańskie

Placuszki te czekały sobie grzecznie, aż przyszedł na nie czas. Idealne rozwiązanie kiedy mamy mało czasu/zaległe warzywa w lodówce/po prostu chce się nam czegoś smacznego J Trzeba na nie uważać zjedzenie małej ilości jest naprawdę trudne!

fot. MŚ

4 listopada 2015

TOFU FETA | wegański, wyraźny, przepyszny

Wiele razy kładłam Wam do głowy, że jednym z powodów dla, którego nie powinniśmy jeść nabiału szczególnie jesienią, zimą i wczesną wiosną jest fakt, iż ma on wychładzające oraz zaśluzowujące działanie na nasz organizm. Trochę inaczej ma się sprawa z nabiałem kozim. Po pierwsze mleko kozie w swojej budowie zbliżone jest do mleka ludzkiego, a w medycynie chińskiej wyroby, które z niego pochodzą klasyfikowane są jako lekko rozgrzewające. Osobiście jadam kozi nabiał w szczególności ser feta, ale staram się nie robić tego częściej jak raz w tygodniu w czasie ciepłych dni. Zimą wolę kompletne z niego zrezygnować. Czasami nie jest to łatwe, ponieważ kozi ser świetnie sprawdza się np. w tej bezglutenowej pizzy, albo jako „posypka” do pieczonej dyni, którą jem chłodnymi wieczorami bardzo często. Na ratunek jak zwykle przyszła mi Jadłonomia i jej przepis na fetę z tofu. Na początku ciężko było mi uwierzyć, że to może się udać, ale odkąd spróbowałam raz nie rozstaję się z nią! Ponadto oliwa, która maceruje tofu jest tak pyszna, że za każdym razem robi za gotowy dressing także użyta przez Was oliwa na pewno się nie zmarnuje, wręcz na odwrót jest pyszna! Spróbujcie sami, na pewno nie pożałujecie! Tofu co prawda też jest wychładzające, ale jest też lekkostrawne, nie posiada tłuszczów nasyconych i jest bardzo pożywne.

fot. MŚ

2 listopada 2015

WOK marki WOLL oraz DIETETYCZNY WARZYWNY STIR-FRY Z MAKARONEM RYŻOWYM | smacznie, ciepło i bezglutenowo

Kobieta zmienną jest, ale są takie rzeczy, które nie zmieniają się nigdy. W moim przypadku jest to bezwzględne zamiłowanie, choć nie wiem czy jest to do końca dobre słowo do smacznego i zdrowego jedzenia. W sumie jest to coś co wypaliło mój mózg do takiego stopnia, w którym nie wyobrażam sobie innego sposobu na życie. Jest mi łatwiej o tyle, iż jest to mój świadomy wybór, a nie narzucony mi przez kogoś sposób na życie. Każdy z nas wie, że decyzja powzięta w sobie, a nie „na zewnątrz” ma moc sprawczą. Dlatego kiedy przyszło mi wybrać do testowania sprzęt niemieckiej firmy WOLL nie zastanawiałam się długo i postawiłam na 30 cm woka, z ciężką szklaną pokrywką, który według mnie jest wspaniałym urządzeniem często w polskiej kuchni niedocenianym. 

fot. MŚ