Na
ostatnich dzikich warsztatach w Legnicy jak i w EkoPestce robiliśmy właśnie ten
najprostszy z prostych krem czekoladowy, który za pierwszym razem wyszedł
idealnie, a drugim hmmm... zjadło się ;) Tym razem receptura jest sprawdzona i
z przyjemnością dzielę się z Wami przepisem na można rzec najzdrowszy ze
zdrowych, awaryjny i pyszny krem czekoladowy na bazie dojrzałych bananów i
awokado. Krem w lodówce spokojnie postoi (jeśli uda się go nie zjeść) ok. 2-3
dni, jeśli użyjemy go do np. muffinek czy naleśników to trzeba zjeść go od
razu. A przy okazji parę zdjęć z ostatnich warsztatów :)
fot. MŚ |
CZEKOLADOWY KREM BANAN-AWOKADO | wegański, bez cukru i jajek
Składniki:
- 2 bardzo dojrzałe banany
- 1 bardzo dojrzałe awokado
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 4-6 pełnych łyżek kakao
Banana i awokado miksujemy na gładki krem, dodajemy cytrynę i znów miksujemy. Następnie dodajemy kakao, wszystko dokładnie miksujemy i zjdamy ze smakiem posypane np. prażonymi orzechami laskowymi lub migdałami. Przechowujemy w lodówce :)
U mnie świetnie sprawdził się w naleśnikach oraz... na moich pysznych ciasteczkach owsianych :)
A dalej parę zdjęć z ostatnich warsztatów.
fot. MŚ |
zdrowe gotowanie w Legnicy fot. U.Kaptur |
zdrowe pasty fot. EkoPestka |
jak dla mnie najlepszy krem ;) zdrowszego deseru chyba się nie da wymyślić :)
OdpowiedzUsuńzdrowszego chyba nie ;) szykuję się jeszcze na czekoladową pastę na bazie fasoli adzuki, zdrowotnie też jest max, a smakowo podobnoż też super :)
UsuńWygląda bardzo apetycznie!!! :)))
OdpowiedzUsuńdojrzewać banany oraz awokado i robić, nie patrzeć tylko robić! :)
UsuńPychotka i bez wyrzutow sumienia mozna wcinac ;) Pozdrawiam Marzena
OdpowiedzUsuńmożna, można, aż ciężko się zatrzymać :)
UsuńByło pyszne dziękuję!
OdpowiedzUsuńmuszę wypróbować na omlecie :)
OdpowiedzUsuńzapraszam: http://siatkarska-dieta.blogspot.com/
Kocham czekoladę, a ten krem nie nadaje się do jedzenia i nie wiem co jest przyczyną?!
OdpowiedzUsuńawokado i banan muszą być na maksa dojrzałe, dodaj więcej miodu
Usuń