Po ostatnich dzikich warsztatach dosłownie każda z Was pyta
mnie o recepturę na to „najpyszniejsze czerwone pesto jakie kiedykolwiek
jadłam!”. Zatem zamiast przesyłać je Wam na maila postanowiłam dodać je na
stronę i tu właśnie Was ściągać po przepis, HA HA HA, got ya :P
fot. MŚ |
RED PESTO | wegańskie, aromatyczne i najlepsze
inspirowałam się przepisem Mai Sobczak z książki Najlepsze przepisy dla całej rodziny
Składniki:
- słoik czerwonych pomidorów w zalewie (mogą być takie z kaparami)
- 2 łyżki migdałów
- 2 łyżki nerkowców
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- garść liści świeżej bazylii
- opcjonalnie 0,5 szklanki oliwy jeśli nie chcesz użyć oleju z pomidorów
- sól/pieprz do smaku
Migdały i nerkowce prażymy na suchej patelni, odstawiamy i czekamy, aż ostygną. W blenderze wpierw mielimy orzechy, następnie dodajemy słoik pomidorów, przeciśnięty przez praskę czosnek, przecier pomidorowy i bazylię. Wszystko jeszcze raz dokładnie miksujemy i dosmaczamy solą i pieprzem, gotowe :)
to zdecydowanie moje ulubione pesto! po prostu chyba mam słabość do suszonych pomidorów :D
OdpowiedzUsuń:))))
UsuńŚwietnie wygląda! ;))
OdpowiedzUsuńrobić, robić :)
Usuńcoś pysznego!
OdpowiedzUsuńjest wyjątkowe :)
UsuńWygląda smacznie:) Ile można je trzymać w lodówce?
OdpowiedzUsuńspokojnie parę dni, ale wątpię żeby tyle wytrzymało :)
Usuńdziękuję!
UsuńPyszne! Świetne na świeżo ale jeszcze lepsze następnego dnia. To będzie, a w zasadzie już jest moje ulubione pesto :) Michalino odczarowałaś mi suszone pomidory - dziękuję! ;)
OdpowiedzUsuńAaaaaale się cieszę :)))))
UsuńZachwycona :-)
OdpowiedzUsuńbo to najlepsze RED pesto na świecie ;)
UsuńCzy czerwone pomidory w zalewie = suszone pomidory?
OdpowiedzUsuńtak, tak, tak!
UsuńJest meeeega! <3 Wyjadam je ze słoika chętniej, niż masło orzechowe!
OdpowiedzUsuńale pycha
OdpowiedzUsuń