fot. MŚ |
PASTA DYNIOWO-PIETRUSZKOWA | wytrawna, pyszna, naturalna
Sładniki:
- 1 szklanka puree z dyni hokkaido
- 1 łyżka masła klarowanego lub dobrej oliwy
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka majonezu z tego przepisu
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- sok z cytryny
- sól/pieprz do smaku
Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na łyżce masła klarowanego lub oliwie. Puree z dyni (puree przygotowuje się w następujący sposób: dynię kroimy w półksiężyce, oczyszczamy z pestek i wraz ze skórą bądź bez pieczemy ok. 20-25 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st., aż dynia zrobi się miękka, jeśli piekliśmy w skórze obieramy z niej dynię) wraz z cebulą, oliwą, majonezem (ważny to składnik bo nadaje "tego smaku"), musztardą, sokiem z cytryny, pietruszką, solą i pieprzem łączymy w naczyniu miksującym i... miksujemy :) Dosmaczamy jeśli "czegoś" jej brakuje i wcinamy!
Uwaga! Uzależnia, ostatnio prawie nie udało mi sie schować do lodówki bo zaczęła znikać zaraz po ukręceniu... :)
świetny pomysł! lubię wszelkiego rodzaju pasty i ta na pewno trafia na moją listę do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńrób, rób, bo jest pyszna :)
UsuńU mnie w kuchni też panuje dyniowy szał, więc ta pasta na pewno niebawem się pojawi :)
OdpowiedzUsuńu mnie nie schodzi z tapety :)
Usuńdynia jesienią nie odstępuje mnie na krok. a jeszcze do tego moja kochana natka <3
OdpowiedzUsuńpołączenie idealne :)
UsuńPyszna ta pasta , mniam
OdpowiedzUsuńhttp://kuchniaalicji.blogspot.com/2014/10/pasta-i-kotlety-z-dynia.html
Mniam. pyszne, właśnie zrobiłam. Córka, która nie lubi pietruszki też zjada ze smakiem- z ogórkiem kiszonym na wierzchu- mniam mniam
OdpowiedzUsuńbardzo dobrze napisane
OdpowiedzUsuń