fot. MŚ |
JARMUŻ BLANSZOWANY Z SOSEM MUSZTARDOWYM | przezdrowy, zieeeeeelony i ciepły
Składniki:
- jarmuż
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 2 łyżeczki tahiny lub masła orzechowego bez cukru
- 2-3 łyżki gorącej wody
- parę kropli soku z cytryny
- sól/pieprz do smaku
- opcjonalnie 1 łyżka sosu sojowego tamari
- czarny sezam do posypania
Wodę w średniej wielkości garnku doprowadzamy do wrzenia, jarmuż rwiemy na kawałki pozbywając się twardych łodyg (chyba, że ktoś lubi, też się zblanszują).
W miseczce łączymy musztardę z tahiną lub masłem orzechowym, dolewamy 2-3 łyżki gorącej wody i dokładnie mieszamy, aż do powstania gęstego sosu, kropimy cytryną. Jeżeli mamy sos sojowy tamari dodajemy łyżkę, jeżeli nie dosmaczamy solą i pieprzem.
Porwany na kawałki jarmuż wrzucamy do wrzątku na ok. 2 min, obserwujemy, musi zmięknąć, a woda znów zacząć wrzeć. Nie wrzucamy wszystkiego od razy tylko robimy to partiami żeby wszystkie liście miały "miejsce" aby się zblanszować. Wyciągamy cedzakiem, kładziemy na sitko i to samo robimy z kolejną porcją kiedy pierwsza obcieka.
Tak przygootowany jarmuż układamy na talerzu, obficie polewamy sosem i posypujemy czarnym sezamem, który w miarę możliwości wcześniej przelaliśmy gorącą wodą i uprażyliśmy na patelni (w ten sposób pozbywamy się pleśni i i zanieczyszczeń z ziaren). Smacznego!
Bardzo lubię jarmuż, tak przyrządzony musi być pyszny :) Wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńzachęcam :)
Usuńlekki obiadek
OdpowiedzUsuń