fot. MŚ |
31 marca 2014
POTRAWKA Z LIŚCI KALAREPY, FASOLI ADZUKI I MUNG | lekka, wiosenna i ciepła
Wraz z wiosną, ciepłym powietrzem i powoli rodzącą się zielenią pojawiły się też pierwsze wiosenne warzywa. Cóż to za przyjemność po okresie zimowym zjeść w końcu coś innego niż kapusta ;) Jednak nie zapominajmy, że w czasie przesilenie wciąż powinniśmy dbać o ciepłe posiłki. W związku z powyższym zapraszam Was na potrwakę z liści kalarepy oraz lekkostrawnych fasol, czyli adzuki oraz mung. Same kalarepki możecie schrupać, albo zrobić z nich pyszną zupę, a liście wrzucić do drugiego dania :)
12 marca 2014
MISO ZUPA | wegetariańska, rozgrzewająca, delikatna
Przedwiośnie, jedni je kochają, inni... nie :) Jedno można stwierdzić na pewno, przybyło! Pogodę mamy bardzo zmienną, w trakcie dnia jest nam gorąco, ale w momencie kiedy zabraknie słońca marzniemy, w trakcie tego przejściowego okresu powinniśmy powstrzymać się przed jedzeniem wychładzających dań, a trzymać się jeszcze trochę posiłków, które pomagały nam utrzymać wewnętrzne ciepło przez całą zimę. Z pomocą przychodzi nam... miso :)
fot. Marta Szczygłowska, https://www.facebook.com/Photo.Coaching.Polska |
10 marca 2014
ROŚLINNY PASZTET Z SOCZEWICY | wegański, bezglutenowy, pyszny i aromatyczny
Dziki uwielbia roślinne pasztety :) Na blogu możecie znaleźć przepis na jeszcze jeden, także na bazie soczewicy, duszonych warzyw oraz płatków owsianych. Ten, który proponuję Wam dzisiaj pochodzi od Jadłonomii i jest jednym z moich ulubionych. Ponadto juz niedługo święta Wielkiej Nocy więc będe miała dla Was fajny przepis :) W tym pasztecie do środka powędrowała śliwka, ale zamiast sliwki możecie użyć innych suszonych owoców np. moreli lub żurawiny.
fot. MŚ |
9 marca 2014
Jaglane warsztaty Matki SMAKOTERAPII we Wrocławiu | relacja ze spotkania
Kasza jaglana, dla jednych brzmi jak wyrok, dla innych jak
zachęta do coraz to nowych kulinarnych wyzwań. A dlaczego? Kasza jaglana zwana
królową kasz to obłuskane ziarno prosa bogate w witaminy, błonnik, fosfor, miedź
i krzem. Jest odżywcza, lekkostrawna, dodaje energii, osusza i ociepla organizm,
podnosi odporność i odkwasza, nic dziwnego, że wcześniej czy później staje na
drodze każdego alergika. Możliwe, że i ja do dzisiaj kojarzyłabym ją w ten
sposób, pamiętając ją jako bezsmakowe kuleczki pływające w krupniku gdyby na mojej drodze nie
stanęła SMAKOTERAPIA…
4 marca 2014
PESTO Z LIŚCI RZODKIEWKI | uniwersalne, domowe, zieeeloooone
Przepisów na różnego rodzaju pesto jest bardzo dużo dlatego zachęcam Was do eksprymetnowania i znalezienia swojego smaku. W oryginale pesto to mix świeżej bazylii, orzeszków piniowych z dodatkiem soli i oliwy. Jednak żeby wyprodukować słoiczek takiego dobrodziejstwa trzeba, albo urodzić się we Włoszech, albo mieć dużu zacięcia i pieniędzy ;) A ja zapraszam Was na moje ulubione pesto czyli takie, które można przygotować z liści rzodkiewki :)
fot. MŚ |
2 marca 2014
OWSIANKO-JAGLANKA BANANOWA | śniadaniowa, sycąca, naturalnie słodka
Teorii na temat odżywiania, róznego rodzaju diet itp. jest i powstanie jeszcze tysiące. W całym zgiełku informacyjnym dotyczącym zdrowego jak i niezdrowego odżywiania, zawsze znajdziemy jeden wspólny temat: ŚNIADANIE TO NAJWAŻNIEJSZY POSIŁEK DNIA. A śniadanie w poniedziałek jest jeszcze ważniejsze w związku z tym, że rozpoczyna cały nasz tydzień :) Dlatego zapraszam Was na zdrową i sycącą owsianko-jaglankę.
fot. MŚ |
Subskrybuj:
Posty (Atom)