fot. MŚ |
30 czerwca 2014
PASTA Z PIECZONYCH SZPARAGÓW | przepyszna, zielona i smakowita
Na pewno gdzieś jeszcze są, na pewno gdzieś się jeszcze kryją! Co, kto?! No szparagi! Jedyne co mogę zrobić to przeprosić Was, że tak długo zwlekałam z przepisem na te prz-pysz-ną pastę z pieczonych szparagów. Zakochałam się w niej w momencie poznania przepisu, ale jakoś nie udało mi się wcześniej nią pochwalić. No to zrobię, to teraz :)
28 czerwca 2014
CIASTO BANANOWO-KOKOSOWE | bez glutenu, bez cukru i bez jajek
Chciałam wynaśladować przepis na bezcukrowe ciasto bananowo-kokosowe od pierwszego z nim wejrzenia :) W końcu nadarzyła się okazja by spróbować. Nie obyło się bez nerwów, ponieważ w oryginalnym przepisie występuje klasyczna mąka, a mnie bardzo zależało żeby ciasto było bez glutenu. Ponadto od dawna szukam receptury na bezglutenowe i bezjajeczne ciasto zbliżone smakiem do klasycznego biszkoptu. Prawie się udało (z biszkoptem), a ciacho wyszło naprawdę super :)
fot. MŚ |
24 czerwca 2014
DZIKA GRANOLA | pachnąca, chrupiąca i słodka
Niektórzy po zagranicznych podbojach wrzucają przepisy na dania, którymi raczyli się podczas wakacji. A ja chciałabym podzielić się z Wami moim dzisiejszym śniadaniem, a mianowicie... granolą :) Wiem, że przepisów na nią jest tyle ile blogów jednak jakoś nigdy nie udawało mi się do niej zebrać, wydawało mi się, że wymaga dużo pracy. W końcu, któregoś dnia przygotowałam ją (po jednej nieudanej próbie na podstawie czyichś wskazówek) tak jak mnie wydawało się, że będzie smakowała najlepiej, and guess what, udało się i zajęło to w sumie 15 minut! A czy jest coś lepszego od świeżo przyrumienionych migdałów i nerkowców zalanych ciepłym mlekiem kokosowym... no mniam, chyba nie :)
fot. MŚ |
9 czerwca 2014
KAWA WG PIĘCIU PRZEMIAN | aromatyczna, słodka i rozgrzewająca
Czy kawa może być zdrowa? Według Ewy Dobek oraz innych Pięcioprzemianowych specjalistów ta gotowana TAK :) Podobnoż działa stymulująco na jelita i krążenie (w szczególności pita rano), ułatwia przemianę materii oraz wyraźnie dodaje chęci do działania. Co do ostatniego to nie ma wątpliwości, ostatnio piję tak przygotowaną kawę prawie codziennie (jednym słowem jest to moja pierwsza i ostatnia) około popołudnia, żeby podnieść się na duchu jak i siłach :) Czarna, aromatyczna i słodka daje dużo przyjemności i energii.
fot. MŚ |
5 czerwca 2014
MUS BANANOWY Z JAGODAMI GOJI | dietetyczny, aromatyczny, sycący
Mniej więcej tydzień temu obiecałam Wam przepis na lekki i pyszny deser, który smakuje wspaniale na ciepło jak i na zimno. Od Was zależy jak będziecie woleli go zjeść. Nie wymaga dużo pracy, a ponadto pochodzi z książki o zdrowym detoksie. Czy może być coś piękniejszego od deseru, który jest słodki, smaczny, dietetyczny, a na dodatek wpływa na nas oczyszczająco? Tak! Dwa takie desery :)
fot. MŚ |
3 czerwca 2014
PIECZONE BURAKI Z CZARNUSZKĄ | aromatyczne, uniwersalne, wiosenne
W lodówce i szafkach powoli nie starcza już miejsca. Za każdym wyjściem do warzywniaka obiecuję sobie, że nie kupię nic ponad to co znajduje się na mojej liście, jednak jak tu wyjść bez świeżej fasolki, słodkich truskawek, albo kolejnego kopru, nie szkodzi, że w domu jest cały, ten tak pięknie pachniał! Właśnie w związku, z nieplanowanymi warzywnymi zakupami dziś na ruszt trafiły buraki, a sałatka, która z nich wyszła okazała się strzałem w 10! Serdecznie polecam, na pewno będę wracać do tego pysznego obiadowego dodatku, lub opcji na lekką kolację :)
fot. MŚ |
1 czerwca 2014
OGÓRKI MAŁOSOLNE | lekkie, zdrowe i pyszne
Momentem, w którym po raz pierwszy rozpoznaję nadchodzącą wiosnę jest chwila kiedy w sklepach pojawiają się małosolne. Ich cena w pierwszych dniach osiąga zawrotne ceny, a mnie cieknie ślinka na ich widok. W tym roku postanowiłam, że w końcu zabiorę się za produkcję własnych i jak się okazało była to bardzo dobra decyzja... Proponuję Wam dzisiaj kompletnie podstawową recepturę, której realizacja nie powinna zająć więcej jak 15 min :)
fot. MŚ |
Subskrybuj:
Posty (Atom)