fot. MŚ |
KAWA WG PIĘCIU PRZEMIAN | aromatyczna, słodka i zdrowa
Składniki:
- kubek wody (ok. 300 ml)
- cynamon
- szczypta kardamonu, zamiennie gałki muszkatałowej lub chilli
- 2 goździki
- imbir świeży lub suszony
- kawałek skórki z cytryny
- szczypta soli lub "kapka" zimnej wody
- 2 łyżki o ile to możliwe świeżo, drobno zmielonej kawy (miałam w domu kawę turecką, dużo mocniejszą od standardowej, użyłam 2 łyżeczek zamiast łyżek)
- łyżeczka ulubionego miodu
Wodę zagotowujemy wraz z przyprawami następnie dodajemy kawę i gotujemy jeszcze 3 minuty. Zdejmujemy z ognia, odczekujemy chwilkę i słodzimy miodem (jeżeli posłodzimy ją od razu po zagotowaniu miód straci swoje wartości odżywcze, a zostanie sam słód, musimy odczekać żeby kawa nie była zbyt gorąca, tyczy się to także słodzenia miodem innych napojów oraz wypieków, powyżej temp. 60st. C miód traci wartości odżywcze).
Jeżeli nie chcemy fusów i płuwających przypraw przelewamy kawę przez sitko, a jeżeli nam to nie przeszkadza (wszystko i tak idzie na dno) to zostawiamy ją taką jaką jest i delektumey się nia z ulubionego, dużego kubka :)
Uwielbiam tę kawę, ale dawno jej nie piłam.
OdpowiedzUsuńnajwyższy czas nadrobić ;)
OdpowiedzUsuńCzy można dodać do tej kawy mleczka? Czy to już będzie profanacja?
OdpowiedzUsuńna początku też dodawałam,ale po paru razach samo mi przeszło :)
UsuńZbieram odwage zeby sprobowac, czy musze slodzic na koncu, slodka kawa mi nie smakuje, za to z mlekiem kokosowym baaardzo :)
OdpowiedzUsuńJudyta
Judyta nic nie musisz :) Spróbuj takiej i takiej wersji, ale jak dla mnie miód nadaje "tego" smaku, możesz dać odrobinę i zobaczyć jak wyjdzie
UsuńZrobilam!! :) pierwsza z miodem...jednak za slodka, druga z kapka syropu daktylowego- dobra, trzecia wlasnie wypita z mlekiem kokosowym :D pycha!! milo rozgrzewa w jesienne dni..
OdpowiedzUsuńJudyta
cudownie :)
UsuńOstatnio robiłam wg przepisu, w którym po dodaniu każdej przyprawy, oczywiście w odpowiedniej kolejności, należało odczekać 2 minuty. Samo parzenie i gotowanie kawy trwało w sumie jakieś 15minut ... no ale warto było ;)
OdpowiedzUsuńach i jeszcze ten dodatek miodu, który wzmacnia żołądek a jego brak osłabia i obciąża :)
Usuńtak, jeśli ma się więcej czasu warto odczekać :) z miodem tym bardziej bo do gorącej kawy nie powinno się go dodawać, dopiero jak ostygnie do temp. ok. 60st. :)
UsuńAle czy żeby była kawą 5 przemian nie trzeba dodawać przypraw w odpowiedniej kolejności? Po co jest szczypta soli ew. kapka zimnej wody?
OdpowiedzUsuńOgólnie takie napoje jak kawa czy herbata są dobre, ale pod warunkiem, że pijemy wysokiej jakości produkty. Ja na pewno mogę polecić je ze sklepu https://www.coffeea7.pl/ gdyż wiem jak dobre są i już miałem okazję je testować.
OdpowiedzUsuńno fajnie napsiane
OdpowiedzUsuńKawa dla biur to idealne rozwiązanie dla firm, które chcą zapewnić swoim pracownikom wysokiej jakości napoje. Miko oferuje kawy, które doskonale sprawdzają się w codziennym użytkowaniu, zapewniając odpowiednią dawkę energii i koncentracji w miejscu pracy.
OdpowiedzUsuń