fot. MŚ |
MUS BANANOWY Z JAGODAMI GOJI | dietetyczny, aromatyczny, sycący
inspirowałam się przepisem z książki Maćka Szaciłło i Karoliny Kopocz pt. "Karolina na detoksie"
Składniki:
- 4 dojrzałe banany
- 4 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego (tłoczonego na zimno)
- garść jagód goji
- mięta lub melisa do przybrania
Banany gotujemy na parze ok. 5 min, w miedzyczasie jagody goji zalewamy cieplą wodą w małej miseczce. Kiedy banany będą już gotowe (zrobią się takie "galaretkowate", według mnie najlepiej poczekać, aż naczynie, w którym je przygotowujemy - czy to będzie koszyczek czy też specjalne urządzenie do parowania, będzie już parować i wtedy je w nim umieścić na wspomniane wcześniej 5 minut).
Kiedy banany będą jeszcze gorące blendujemy je na gładką masę wraz z olejem kokosowym oraz ok. 3/4 namoczoznych wcześniej jagód. Tak powstały krem umieszczamy w kokilkach, posypujemy po wierzchu jagodami, które nam zostały oraz przyozdabiamy miętą lub melisą. Jemy na ciepło, a to co nam zostanie umieszczamy w lodówce na tzw. "później", smacznego!
fot. MŚ |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz