fot. MŚ |
GOFRY GRYCZANE | bez glutenu, cukru, jajek
Składniki:
- 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej (białej) moczonej
min. 8 godzin
- 1 banan
- 0,5 szklanki mleka roślinnego lub wody jeśli mamy małego banana, ¾ szklanki mleka roślinnego lub wody jeśli mamy dużego banana (ja użyłam tak naprawdę wody z puszki po mleku kokosowym)
- szczypta soli
- na słodko: cynamon, kardamon mielony, imbir mielony odrobinę
- na słono: bazylia, oregano, gałka muszkatałowa, wędzona papryka, albo inne przyprawy
- trochę oleju kokosowego do nasmarowania gofrownicy
Namoczoną dzień wcześniej kaszę płuczemy i blendujemy na gładko z bananem, mlekiem lub wodą, solą i przyprawami. Gofrownicę rozgrzewamy i delikatnie smarujemy odrobiną oleju kokosowego. Gofry pieczemy na złoty kolor, będą wtedy cudownie ciepłe i chrupiące J
- 1 banan
- 0,5 szklanki mleka roślinnego lub wody jeśli mamy małego banana, ¾ szklanki mleka roślinnego lub wody jeśli mamy dużego banana (ja użyłam tak naprawdę wody z puszki po mleku kokosowym)
- szczypta soli
- na słodko: cynamon, kardamon mielony, imbir mielony odrobinę
- na słono: bazylia, oregano, gałka muszkatałowa, wędzona papryka, albo inne przyprawy
- trochę oleju kokosowego do nasmarowania gofrownicy
Namoczoną dzień wcześniej kaszę płuczemy i blendujemy na gładko z bananem, mlekiem lub wodą, solą i przyprawami. Gofrownicę rozgrzewamy i delikatnie smarujemy odrobiną oleju kokosowego. Gofry pieczemy na złoty kolor, będą wtedy cudownie ciepłe i chrupiące J
Zajadamy z różnymi przetworami, masłem orzechowym, świeżymi
owocami, albo po amerykańsku z syropem klonowym ;) Możemy też zjeść je na słobno jako dodatek do gulaszu, wtedy dodajemy inne przyprawy :)
fot. MŚ |
świetna propozycja! Zapraszam do mnie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :)
OdpowiedzUsuńdzięki :)
UsuńJutro u nas na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńtrzeba dać się namoczyć kaszy :)
UsuńBardzo ciekawe i wegańskie :-)
OdpowiedzUsuńdokładnie
Usuńja właśnie mam gofrownicę, ale niestety daleko ode mnie, w domu. jak przyjadę to od razu robię te gofry, z kaszy jeszcze nie próbowałam, a zdecydowanie widać, że świetnie wychodzą, bo o smak to nawet się nie obawiam :)
OdpowiedzUsuńsą super :))))
UsuńA jakiej Marki gofrownica? Szukam nowej bo moja jest beznadziejna. ...:-(
OdpowiedzUsuńproszę na priv :)
UsuńPodpinam sie prosze podac jaka to gofrownica i koniecznie jakiej mocy. Dziekuje.
OdpowiedzUsuńpriv :)
Usuńpotrzebuję rady czym zastąpić banana
OdpowiedzUsuńspróbuj 2 łyżki zmielonego siemienia
UsuńIle wychodzi z przepisu gofrów? :)
OdpowiedzUsuńu mnie wyszło 5 szt, ale były dość grube myślę, że dałoby radę zrobić z tej ilości 6
UsuńMocno czuć grykę, czy dodatki neutralizują ją? :)
OdpowiedzUsuńwedług mnie prawie wcale :)
UsuńGenialne, jutro czeka mnie super śniadanie :)
OdpowiedzUsuńwpadam! :)
UsuńBezglutenowe gofry są super teraz będę robił gryczane
OdpowiedzUsuńczy kaszę można zastąpić mąką gryczaną? bo taką posiadam :)
OdpowiedzUsuńnie wiem, spróbuj :)
UsuńProsze podac moc gofrownicy bez firmy i modelu ;)
OdpowiedzUsuń1300 zdaje sie
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWitam...przepis wydaje się być bardzo zdrowy...bez cukru, glutenu ale czy nie zawiera węglowodanów ? albo ile i w ilu gramach ? bo moja córcia bardzo lubi gofry ale niestety od niedawna jest chora na cukrzycę typu 1 i czy cukry proste czy złożone np. banan , kasza.... musimy podawać insulinę . Więc pytam ile węglowodanów znajduje się np. w 100 gr. tych gofrów....
OdpowiedzUsuńPani Agato nie jestem dietetykiem wiec nie odpowiem Pani na to pytanie
Usuńwłaśnie się zajadam z córką, nie możemy banana więc dodałam zblendowane jabłko i wyszły super!
OdpowiedzUsuńsuper podpowiedź!
UsuńDodała Pani całe, surowe jabłko?
Usuńtak, surowe
UsuńBardzo fajny przepis
OdpowiedzUsuńdobry wpis
OdpowiedzUsuńŚwietne gofry, polecam!
OdpowiedzUsuń