Karnawał w pełni więc przepis na domową masę makową zapewne
się Wam przyda. Jest tak pyszna, że można jeść ją samą, albo nadziać nią
makowce, sernikomakowce, muffiny itp. W sklepach jest dużo gotowych mas z maku,
ale są naszpikowane cukrem i innymi świństwami. Zrobienie swojej naprawdę nie
zabierze Wam dużo czasu w szczególności jeżeli zaopatrzycie się w już zmielony mak.
Zapraszam J
fot. MŚ |
MASA MAKOWA | bez cukru, mleka i sztucznych dodatków
inspirowałam się tym przepisem od True Taste Hunters
Składniki:
- 500g mielonego maku
- 100g rodzynek
- 100g drobno posiekanych orzechów włoskich
- 100g drobno posiekanych blanszowanych migdałów
- 100g jagód goji
- 100g pokrojonych na kawałki fig
- 100g daktyli
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- sok z ½ pomarańczy
- miód do smaku
- cynamon
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 3 łyżeczki naturalnego ekstraktu migdałowego
- 2-3 łyżki rumu
inspirowałam się tym przepisem od True Taste Hunters
Składniki:
- 500g mielonego maku
- 100g rodzynek
- 100g drobno posiekanych orzechów włoskich
- 100g drobno posiekanych blanszowanych migdałów
- 100g jagód goji
- 100g pokrojonych na kawałki fig
- 100g daktyli
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- sok z ½ pomarańczy
- miód do smaku
- cynamon
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 3 łyżeczki naturalnego ekstraktu migdałowego
- 2-3 łyżki rumu
Mak zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na całą noc. Na drugi
dzień odsączamy go przez gazę i mieszamy z resztą składników. Orzechy i suszone
owoce przelewamy gorącą wodą (daktyle
moczymy ok. 10 min, figi ok. 30 min). Dosmaczamy miodem tak żeby masa makowa
była wystarczająco słodka i gotowe! W lodówce możemy przechowywać nawet do
tygodnia, a nadmiar zamrozić.
Nie lubie maku...
OdpowiedzUsuń