Strony

11 stycznia 2016

MASA MAKOWA | bez cukru, mleka i sztucznych dodatków

Karnawał w pełni więc przepis na domową masę makową zapewne się Wam przyda. Jest tak pyszna, że można jeść ją samą, albo nadziać nią makowce, sernikomakowce, muffiny itp. W sklepach jest dużo gotowych mas z maku, ale są naszpikowane cukrem i innymi świństwami. Zrobienie swojej naprawdę nie zabierze Wam dużo czasu w szczególności jeżeli zaopatrzycie się w już zmielony mak. Zapraszam J

fot. MŚ

MASA MAKOWA | bez cukru, mleka i sztucznych dodatków
inspirowałam się tym przepisem od True Taste Hunters

Składniki:


- 500g mielonego maku
- 100g rodzynek
- 100g drobno posiekanych orzechów włoskich
- 100g drobno posiekanych blanszowanych migdałów
- 100g jagód goji
- 100g pokrojonych na kawałki fig
- 100g daktyli
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- sok z ½ pomarańczy
- miód do smaku
- cynamon
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 3 łyżeczki naturalnego ekstraktu migdałowego
- 2-3 łyżki rumu

Mak zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na całą noc. Na drugi dzień odsączamy go przez gazę i mieszamy z resztą składników. Orzechy i suszone owoce  przelewamy gorącą wodą (daktyle moczymy ok. 10 min, figi ok. 30 min). Dosmaczamy miodem tak żeby masa makowa była wystarczająco słodka i gotowe! W lodówce możemy przechowywać nawet do tygodnia, a nadmiar zamrozić. 

1 komentarz: