31 stycznia 2014

Wykład "Daję mojemu Dziecku to co najlepsze" | relacja ze spotkania

Podnoszenie odporności Dzieci oraz reszty Rodziny poprzez zdrowe odżywianie? Niektórzy nie wierzą, że można tego dokonać i sporo zaoszczędzić na lekarstwach nawet w "sezonie grypowym". W ostatni wtorek stycznia wraz z Anią Motak, z Kuchennych Kreacji podpowiadałyśmy Wam jak tego dokonać.

wykład Daję mojemu Dziecku to co najlepsze Dziki Naśladowca
fot. MŚ

29 stycznia 2014

GULASZ DYNIOWO CIECIERZYCOWY | rozgrzewający, kolorowy i pyszny

Po krótkim wywiadzie okazało się, że części z Was udało się zachować jeszcze jakąś zapomnianą dynię :) W przyszłym roku na pewno też o tym pomyślę natomiast w tym, na ratunek przyszedł mi pewien Ekorolnik z powiatu średzkiego ;) Oddał mi swoją ostatnią ekodyńkę, z której przyrządziłam mistrzowski gulasz!

gulasz dyniowo ciecierzycowy  Dziki Naśladowca
fot. MŚ

27 stycznia 2014

SOS AWOKADO | wyrazisty, zdrowy i kremowy

Najpopularniejszym dodatkiem na słono, przyrządzanym z dojrzałego awokado jest guacamole, które u Dzikiego na pewno jeszcze zagości. Natomiast dziś zapraszam Was na sos z awokado, który idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, smarowidło do kanapek czy dip :)

sos z awokado Dziki Naśladowca
fot. Michalina Ściborska

22 stycznia 2014

ROŚLINNE CIASTO CZEKOLADOWE | bez cukru, jajek i mąki

Skoro mamy już domową polewę czekoladową przyszedł czas na absolutnie przepyszne, równie czekoladowe i zdrowe, w 100% roślinne ciasto, upieczone bez grama mąki... Tak, to jest możliwe :) Można upiec ciasto, które nie dość, że będzie bardzo smaczne to na dodatek nie zaserwuje nam 100 mln tysięcy kalorii prosto w pośladki ;) Zapraszam Was serdecznie do spróbowania...

ciasto z czerwonej fasoli Dziki Naśladowca
fot. Marta Szczygłowska, https://www.facebook.com/Photo.Coaching.Polska

20 stycznia 2014

POLEWA CZEKOLADOWA | domowa, naturalna i bez cukru

Czy czekolada może być słodka i gęsta nie zawierając ani grama białego rafinowanego cukru oraz uwodornionych tłuszczów trans? Czy możemy w końcu uwierzyć w jej lecznicze właściwości i w pełni wykorzystać ten magnez, którym z reguły pocieszamy się kończąc tabliczkę? :) Otóż TAK!

Podaję Wam przepis na polewę czekoladową, którą ze spokojem możecie polać Wasze zdrowe, bezcukrowe ciacho, na które przepis pojawi się już za kilka dni, albo inne słodkości wymagające polewy czekoladowej, mniaaam!

polewa czekoladowa Dziki Naśladowca
fot. Marta Szczygłowska, https://www.facebook.com/Photo.Coaching.Polska

16 stycznia 2014

SAŁATKA MEKSYKAŃSKA | sycąca, smaczna i kolorowa

Karnawał trwa więc zakładam, że przyda się Wam przepis na sałatkę, która posmakuje wielu gościom, nawet tym, którzy (jak to ZAWSZE bywa u mnie) zapytają o schabowego z kapustą ;). Po raz pierwszy próbowałam tej kombinacji u mojej koleżanki Justynki, której Mama przywiozła ją prosto z Meksyku. Od tamtej pory przygotowują ją sobie, zdarza się, że także do pracy. To dobra alternatywa dla obiadu w zabiegany dzień. A na imprezie to danie, które jest także dobre jako "podkładka" pod inne rzeczy :)

sałatka meksykańska Dziki Naśladowca
fot. Michalina Ściborska 

13 stycznia 2014

SEREK à la FETA | aromatyczny, wspaniały, uzupełniający dodatek

Wskazówki jak przygotować najlepszy na świecie serek à la feta na bazie migdałów, po stokroć zdrowszy i smaczniejszy od klasycznej fety otrzymałam od Mistrzyni Dominiki z Latającej Kuchni Kapitana Chilli. Kto stołuje się u dziewczyn pewnie nie raz uraczył tego smaku w ich pysznych daniach. A ja sprzedaję Wam dziś patent jak można przyrządzić go samodzielnie :)

serek migdałowy a'la feta Dziki Naśladowca
fot. Michalina Ściborska

11 stycznia 2014

PUDDING RYŻOWY Z PIECZONYMI JABŁKAMI | ciepły, pyszny i sycący

Weekend bez zdrowego deseru? Ależ to nie weekend :) Pudding ryżowy to efekt uboczny moich eksperymentów z mlekiem ryżowym. Zanim otrzymałam to na czym mi zależy "wyprodukowałam" duuużo puddingu ;) A więc Kochani do roboty, teraz Wasza kolej...

pudding ryżowy z pieczonymi jabłkami Dziki Naśladowca
fot. Michalina Ściborska 

10 stycznia 2014

ZAPIEKANKA Z BAKŁAŻANÓW I KASZY JAGLANEJ | ciepła, sycąca i smaczna

Miała być na Sylwestra, ale jakoś się nie udało, u mnie tak naprawdę podana była jeszcze przed Świętami na tzw. Before Xmass Party :) Smaczne danie, które można przygotować wcześniej i podgrzać kiedy goście już się pojawią, ponieważ smaku nabiera z czasem. Jednym słowem nic nie traci, a zyskuje. Do wykonania zainspirowała jak zwykle prze prze przewspaniała Jadłonomia :)

zapiekanka z bakłażana i kaszy jaglanej Dziki Naśladowca
fot. Michalina Ściborska

8 stycznia 2014

SAŁATKA RZODKIEWKOWA | świeża, smaczna, najprostsza

Są takie propozycje, które pasują do większości potraw "głównych", o każdej porze roku. Zapraszam na sałatkę rzodkiewkową, która jest fajnym uzupełnieniem "prawie" każdego obiadu :)

sałatka rzodkiewkowa Dziki Naśladowca
fot. Michalina Ściborska