fot. Michalina Ściborska
SAŁATKA RZODKIEWKOWA | świeża, smaczna, najprostsza
Składniki:
porcja dla 2 osób
- ok. 2 szklanek różnych sałat lub gotowy mix sałat (u mnie sałata masłowa, roszponka, szpinak baby)
- rzodkiewki ok. 6/8 szt. w zależności od wielkości (liście rzodkiewki jeżeli są świeże możemy dodać do naszej sałatki jako kolejną zieleninę lub zrobić z nich rzodkiewkowe pesto)
- kiełki rzodkiewki
- 1/2 łyżeczki zielonego pesto
- 2/3 łyżki oliwy z oliwek lub innego ulubionego oleju
- zdrowa posypka w formie uprażonych pestek dyni, słonecznika (przepis na najlepszą i najzdrowsza posypkę świata już wkrótce)
Sałatę dokładnie myjemy i wrzucamy do miski. Rzodkiewki kroimy w słupki i dorzucamy, do sałaty. W międzyczasie przygotowujemy dressing, zielone pesto mieszamy z oliwą, jeżeli dressing jest zbyt gęsty dodajemy 1/2 łyżki wody, polewamy nim sałatę. Do tak przygotowanej bazy dodajemy sól i pieprz wg uznania, mieszamy, a na koniec posypujemy kiełkami rzodkiewki oraz zdrową posypką czyli uprażonymi wcześniej pestkami dyni i słonecznika :)
Voila :) |
8 stycznia 2014
SAŁATKA RZODKIEWKOWA | świeża, smaczna, najprostsza
Są takie propozycje, które pasują do większości potraw "głównych", o każdej porze roku. Zapraszam na sałatkę rzodkiewkową, która jest fajnym uzupełnieniem "prawie" każdego obiadu :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
coś wspasnialego
OdpowiedzUsuń