fot. Michalina Ściborska |
31 grudnia 2013
NOWOROCZNY KOKTAJL OCUCAJĄCY | świeży, zielony, orzeźwiający
Biorąc pod uwagę jak bardzo boli Was głowa, nie będę się rozpisywać. Nie zwlekajcie tylko miksujcie i polewajcie, tym razem na zielono ;)
30 grudnia 2013
PASZTET Z SOCZEWICY | domowy, wegański, naturalny
Na każdej "porządnej imprezie" powinno znaleźć się danie z tzw. zimnej płyty :) Dziki zamiast majonezowych sałatek proponuje Wam danie: zdrowe, smaczne i sycące :) Przepis na ten pasztet oraz sposób jego wykonania przyszedł do mnie z warsztatów Bożeny Schleicher oraz Ani Motak, serdecznie zachęcam do zapoznania się z wiedzą tych przesympatycznych i przewiedzących makrobiotyczek :)
fot. Michalina Ściborska |
29 grudnia 2013
ZAPIEKANKA Z BATATÓW I CIECIERZYCY | zdrowa, smaczna i sycąca
22 grudnia 2013
CIASTO TORCIK JABŁKOWY | wegański, lekki i dietetyczny
Biorąc pod uwagę fakt, że podczas Świąt większość potraw jest dość ciężkostrawna, idealnym ciastem wydaje się być takie, które nie dorzuci "do pieca" naszemu organizmowi, no i posmakuje nawet tym najbardziej "konserwatywnym żywieniowo" członkom rodziny. No bo kto nie lubi jabłecznika!
fot. Michalina Ściborska |
21 grudnia 2013
KAPUSTA Z GRZYBAMI | domowa, świąteczna, pyszna
W poszukiwaniu przepisu na kiszone buraki natknęłam się na ten oto przepis od Wegan Nerd. Patrząc na samo zdjęcie wiedziałam, że muszę spróbować tej kapusty, tym bardziej, że w sklepie niedaleko mnie można dostać prawdziwą kiszoną kapustę, a nie tę kwaszoną (jeżeli interesuje Cię na czym polega różnica zapraszam tutaj). A po przeczytaniu składników...
fot. Michalina Ściborska |
20 grudnia 2013
BARSZCZ WIGILIJNY NA ZAKWASIE | naturalny, świąteczny, najlepszy
Poprzeczka w tym roku została postawiona dość wysoko. Wszystko zaczęło się od nieszczęsnego zakwasu, który wyszedł... rewelacyjnie! Skoro taki produkt pojawił się w grze, trzeba było kontynuować na poziomie co najmniej tak samo dobrym lub lepszym. Jednym słowem rozpoczęły się poszukiwania. Poszukiwania przepisu na najlepszy barszcz pod słońcem Wrocławia....
fot. Michalina Ściborska |
19 grudnia 2013
KLASYCZNE PIERNIKI W WERSJI WEGE | bez masła, cukru i nabiału
Jak już wcześniej wspomniałam, w tym roku szukałam przepisów na pierniczki bez glutenu (z myślą o pewnej wyjątkowej osobie, dla której chciałam je upiec :)) oraz drugiego, bardziej klasycznego. Jak zwykle z pomocą przyszła mi Jadłonomia, która zainspirowała to takiejże realizacji :)
fot. Michalina Ściborska |
18 grudnia 2013
BEZGLUTENOWE PIERNICZKI | bez masła, białej mąki, cukru i nabiału
Przepisów na pierniczki jest dużo... bardzo dużo :) Mnie w tym roku zależało na wybraniu dwóch, jednego na pierniczki bezglutenowe, a drugiego na takie bardziej klasyczne. Ostatecznie padło na bezglutenową propozycję Ammniam, u której zawsze można znaleźć ultrazasadowe propozycje :) Klasyczne pierniczki już wkrótce, tymczasem zapraszam do świata bez glutenu!
fot. Michalina Ściborska |
16 grudnia 2013
ĆWIKŁA BURACZANA MOJEJ MAMY | domowa, świąteczna, naturalna
Sezon buraczany trwa, a Dzikiemu z tym jakoś całkiem dobrze. Ostatnio zapytałam moją Mamę jak robi ćwikłę z buraków, która kojarzy mi się ze świętami zimowymi jak i tymi wiosennymi. Wyobraziłam sobie siedzącego przy stole mojego Brata oraz stojąca nad nim Mamę, oczekującą jego aprobaty przy pierwszym kęsie (chodzi o to czy ćwikła jest wystarczająco ostra). No i dowiedziałem się, że ćwikłę robi się tak...
fot. Michalina Ściborska |
13 grudnia 2013
ZAKWAS NA BARSZCZ = KISZONE BURAKI | najlepszy, domowy, zdrowy
Większość z Was pewnie wie, albo przynajmniej słyszało o tym, że nasze zdrowie zależy od... naszych jelit. To właśnie stan tego organu, odpowiada za zdrowie naszego organizmu. A czy jest coś, co działa na jelita lepiej od tzw. naturalnych kiszonek zawierających kwas mlekowy?
fot. Marta Szczygłowska, https://www.facebook.com/Photo.Coaching.Polska |
5 grudnia 2013
CHLEB, CIASTO BANANOWE a' la PIERNIK | bez cukru, tłuszczu, jajek i mleka
W tym roku, w grudniu, tak jak i w poprzednich latach, 90% wpisów na blogach, stronach, facebookach itp. zacznie się od zdania "Czas Świąt Bożego Narodzenia...." lub czymś w tym rodzaju. Skąd wiem? Nie pytajcie ;)
Chcąc rozpocząć wpis trochę inaczej, przedstawiam Wam moją propozycję na tegoroczne ciasto świąteczne. Przez jednych nazywany chlebem, przez innych ciastem, a przeze mnie PIERNIKIEM BANANOWYM na pewno posmakuje tym, którzy lubują się w "klasycznych" smakach jak i tym, którzy preferują coś lżejszego :) Moja propozycja jest: smaczna, pachnąca, zdrowa, pełnoziarnista i nie zawiera białego cukru. Na pewno udało mi się Was zachęcić więc nie zwlekajcie i czytajcie "dalej"...
Chcąc rozpocząć wpis trochę inaczej, przedstawiam Wam moją propozycję na tegoroczne ciasto świąteczne. Przez jednych nazywany chlebem, przez innych ciastem, a przeze mnie PIERNIKIEM BANANOWYM na pewno posmakuje tym, którzy lubują się w "klasycznych" smakach jak i tym, którzy preferują coś lżejszego :) Moja propozycja jest: smaczna, pachnąca, zdrowa, pełnoziarnista i nie zawiera białego cukru. Na pewno udało mi się Was zachęcić więc nie zwlekajcie i czytajcie "dalej"...
fot. Marta Szczygłowska, https://www.facebook.com/Photo.Coaching.Polska |
DOMOWA PRZYPRAWA PIERNIKOWA | najprostsza, najlepsza i świąteczna
Ze słowem "domowa" będziecie spotykać się u Dzikiego dosyć często... W szczególności kiedy mówimy o czymś co z dużą łatwością można przygotować samemu, mając pewność, że "pozbawiamy" się w ten sposób różnego rodzaju dodatków do żywności.
Przepisów na przyprawę piernikową zrobiło się ostatnio dosyć dużo dlatego miałam z czego wybierać robiąc naszą. Przetrząsnęłam kuchenne szafki w poszukiwaniu składników, które zmiksowałam w młynku do kawy (można użyć do tego innych urządzeń mieszająco-siekających jakie posiadacie). Już po chwili w domu unosił się zapach świeżo zmielonych przypraw, do pełni szczęścia zabrakło tylko choinki i białego śniegu za oknem... :)
Przepisów na przyprawę piernikową zrobiło się ostatnio dosyć dużo dlatego miałam z czego wybierać robiąc naszą. Przetrząsnęłam kuchenne szafki w poszukiwaniu składników, które zmiksowałam w młynku do kawy (można użyć do tego innych urządzeń mieszająco-siekających jakie posiadacie). Już po chwili w domu unosił się zapach świeżo zmielonych przypraw, do pełni szczęścia zabrakło tylko choinki i białego śniegu za oknem... :)
fot. Marta Szczygłowska, https://www.facebook.com/Photo.Coaching.Polska |
2 grudnia 2013
To My! | pora się przedstawić
Subskrybuj:
Posty (Atom)