fot. Michalina Ściborska
BEZGLUTENOWE PIERNICZKI | bez masła, białej mąki, cukru i nabiału
Składniki:
oryginał przepisu pochodzi od Ammniam, pieczemy w 180 st. przez ok. 5/10 min.
- 100 g mąki migdałowej (można samemu zmiksować migdały na pył lub zastąpić np. mąką z cieciorki)
- 100 g mąki kukurydzianej
- 2/3 łyżki zmiksowanego siemienia lnianego
- 1/2 szklanki syropu z agawy, albo innego płynnego słodu
- 1/4 szklanki oleju ryżowego
- ok. 1/3 szklanki mleka migdałowego lub innego roślinnego (bez dodatku cukru)
- 2 lub 3 łyżki przyprawy piernikowej z tego przepisu
Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą w misce, gdy są już dobrze przesiane dodajemy składniki mokre. Możemy użyć robota kuchennego lub maszyny miksującej do wyrobienia ciasta. Kiedy mamy już nasze cookie dough ;) bierzemy się za rozwałkowanie go na jakiejś nieklejącej się powierzchni. I tutaj uwaga, u mnie wystąpiła duża awaria, ponieważ okazało się, że ciasto zamiast się rozwałkować zostaje na w 100% przyklejone do wałka...
Prawie się pożegnaliśmy, ale... na szczęście w ostatniej chwili zadziałało wykrawania pierniczków już na blasze, na której powędrowały do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. na ok. 5/10 min. (trzeba obserwować). Jeżeli Wam też się to przydarzy nie zniechęcajcie się tylko pobawcie troszkę z tym bardziej mokrym niż klasyczne ciastem, ponieważ naprawdę warto. Pierniczki są bardzo smaczne, sycące i fajnie jest wcinać coś o czym wiemy, że cieszy naszą Duszę jak i karmi nasze Ciało :) Smajjjjcznego! |
18 grudnia 2013
BEZGLUTENOWE PIERNICZKI | bez masła, białej mąki, cukru i nabiału
Przepisów na pierniczki jest dużo... bardzo dużo :) Mnie w tym roku zależało na wybraniu dwóch, jednego na pierniczki bezglutenowe, a drugiego na takie bardziej klasyczne. Ostatecznie padło na bezglutenową propozycję Ammniam, u której zawsze można znaleźć ultrazasadowe propozycje :) Klasyczne pierniczki już wkrótce, tymczasem zapraszam do świata bez glutenu!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz