29 maja 2015

TORT CHIA Z OWOCOWĄ nieGALARETKĄ| bezglutenowy, bezmleczny i bezcukrowy

Chia inaczej szałwia hiszpańska to niepozorne nasionka kryjące w sobie potężną leczniczą moc i dawkę energii, która wzmacnia i odżywia organizm. Są niezwykle pożywne i zapewniają nieocenione korzyści zdrowotne. Stanowią obfite źródło kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6 w optymalnych proporcjach są również źródłem witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Ze względu na dużą zawartość błonnika (ok. 25%), który działa korzystnie na układ trawienny nasiona chia mogą być używane w deserach, ponieważ parokrotnie powiększają swoją objętość i idealnie nadają się jako wypełnienie choćby takiego pysznego ciacha, które dziś Wam zaserwuję. Nie zawierają glutenu!


fot. MŚ

6 maja 2015

ŻYZNA czyli udane lądowanie LATAJĄCEJ KUCHNI KAPITANA CHILLI | relacja z otwarcia i dużo zdjęć

Od początku mojej „dzikiej” drogi towarzyszy mi ogromne szczęście przejawiające się w przeróżnych postaciach. Śmiem twierdzić, że nic nie dzieje się przypadkiem, a sytuacja na początku niezrozumiała znajduje swój finał po jakimś czasie, bywa, że dość długim. Bardzo często wspomnianymi wcześniej szczęśliwymi postaciami są ludzie, których napotykam na swojej drodze. Nie można wymienić wszystkich na raz, ale można wspomnieć tych, o których chciałabym napisać dziś.

Żyzna od śodka