Chia inaczej szałwia hiszpańska to niepozorne nasionka kryjące
w sobie potężną leczniczą moc i dawkę energii, która wzmacnia i odżywia
organizm. Są niezwykle pożywne i zapewniają nieocenione korzyści zdrowotne. Stanowią
obfite źródło kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6 w optymalnych proporcjach
są również źródłem witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Ze względu na dużą
zawartość błonnika (ok. 25%), który działa korzystnie na układ trawienny
nasiona chia mogą być używane w deserach, ponieważ parokrotnie powiększają
swoją objętość i idealnie nadają się jako wypełnienie choćby takiego pysznego
ciacha, które dziś Wam zaserwuję. Nie zawierają glutenu!
fot. MŚ |
TORT CHIA Z OWOCOWĄ nieGALARETKĄ| bezglutenowy, bezmleczny i bezcukrowy
inspirowałam się tym przepisem od True Taste Hunters
inspirowałam się tym przepisem od True Taste Hunters
Składniki:
na foremkę ok. 20cm.
na foremkę ok. 20cm.
SPÓD:
- 1 szklanka migdałów
- 1 szklanka daktyli
- 1 łyżka kakao lub karobu
MASA:
- 1 puszka mleka kokosowego
- ok. 300 ml mleka owsianego o smaku wanilii
- 6 łyżek nasion chia
- ¼ szklanki ksylitolu
- 1-1,5 łyżki naturalnej pasty waniliowej lub 1,5 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki agaru
- szczypta soli
- ok. 300g świeżych jagód (użyłam mrożonych z zeszłego roku, ale nie głęboko mrożonych, można też użyć truskawek lub innych sezonowych owoców)
- 1 opakowanie borówek amerykańskich
- 2-3 łyżki ksylitolu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka agaru
Najpierw przygotowujemy spód, szklankę daktyli i migdałów przepłukujemy w strumieniu gorącej wody. Wrzucamy do miksera i blendujemy na gładką masę wraz z 1 łyżką kakao lub karobu. Foremkę do ciasta wyściełamy papierem do pieczenie i wciskamy w nią spód, umieszczamy w lodówce.
W garnku umieszczamy oba mleka, nasiona chia, ksylitol, pastę waniliową oraz sok z cytryny. Dokładnie mieszamy, najlepiej trzepaczką. Pozostawiamy na chwilę po czym zaczynamy podgrzewać, kiedy wszystko się zagotuje dodajemy agar i mieszamy dokładnie jeszcze przez ok. 10 min. Odstawiamy do ostygnięcia, po czym przelewamy na masę z lodówki. Kiedy wszystko trochę ostygnie umieszczamy w lodówce lub zamrażarce jeśli nie mamy czasu, aby wszystko na spokojnie ostygło.
W mniejszym garnku umieszczamy jagody, ksylitol i sok z cytryny. Wszystko zagotowujemy i dusimy na małym ogniu, kiedy owoce puszczą sok dodajemy agar i gotujemy jeszcze przez chwilę. Zdejmujemy z ognia, czekamy, aż przestygnie i wylewamy na masę chia. Na wierzchu wysypujemy borówki amerykańskie i umieszczamy z lodówce, ciasto jest gotowe do krojenia w ciągu paru godzin po przygotowaniu, smacznego!
Tutaj w wersji z truskawką:)
- 1 szklanka migdałów
- 1 szklanka daktyli
- 1 łyżka kakao lub karobu
MASA:
- 1 puszka mleka kokosowego
- ok. 300 ml mleka owsianego o smaku wanilii
- 6 łyżek nasion chia
- ¼ szklanki ksylitolu
- 1-1,5 łyżki naturalnej pasty waniliowej lub 1,5 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki agaru
- szczypta soli
- ok. 300g świeżych jagód (użyłam mrożonych z zeszłego roku, ale nie głęboko mrożonych, można też użyć truskawek lub innych sezonowych owoców)
- 1 opakowanie borówek amerykańskich
- 2-3 łyżki ksylitolu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka agaru
Najpierw przygotowujemy spód, szklankę daktyli i migdałów przepłukujemy w strumieniu gorącej wody. Wrzucamy do miksera i blendujemy na gładką masę wraz z 1 łyżką kakao lub karobu. Foremkę do ciasta wyściełamy papierem do pieczenie i wciskamy w nią spód, umieszczamy w lodówce.
W garnku umieszczamy oba mleka, nasiona chia, ksylitol, pastę waniliową oraz sok z cytryny. Dokładnie mieszamy, najlepiej trzepaczką. Pozostawiamy na chwilę po czym zaczynamy podgrzewać, kiedy wszystko się zagotuje dodajemy agar i mieszamy dokładnie jeszcze przez ok. 10 min. Odstawiamy do ostygnięcia, po czym przelewamy na masę z lodówki. Kiedy wszystko trochę ostygnie umieszczamy w lodówce lub zamrażarce jeśli nie mamy czasu, aby wszystko na spokojnie ostygło.
W mniejszym garnku umieszczamy jagody, ksylitol i sok z cytryny. Wszystko zagotowujemy i dusimy na małym ogniu, kiedy owoce puszczą sok dodajemy agar i gotujemy jeszcze przez chwilę. Zdejmujemy z ognia, czekamy, aż przestygnie i wylewamy na masę chia. Na wierzchu wysypujemy borówki amerykańskie i umieszczamy z lodówce, ciasto jest gotowe do krojenia w ciągu paru godzin po przygotowaniu, smacznego!
Tutaj w wersji z truskawką:)
fot. MŚ |
Super przepis:-P. Nie mam obecnie agaru,wiec mam pytanie. Czy moge uzyc zamiennie zelatyne i czy w takiej samej ilosci? Z gory dziekuje za odpowiedz. Pozdrawiam:-).
OdpowiedzUsuńnigdy nie uzywałam żelatyny więc nie pomogę :(
UsuńA jakim mlekiem najlepiej zastąpić owsiane?
OdpowiedzUsuńsojowym, migdałowym ewentualnie ryżowym :)
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie! Biegnę po mleko kokosowe o do dzieła! :)
OdpowiedzUsuńpracuj, pracuj :)
UsuńChętnie wypróbuję :) a czy kawałek takiego tciasta z chia można podać 2 letniemu dziecku?
OdpowiedzUsuńtak, ale powoli bo chia to dużo błonnika :)
UsuńPychotka, robię z waniliowym ryżywym i też extra ��
OdpowiedzUsuńsuper <3
Usuńciekawie napisane
OdpowiedzUsuń