Strony

29 maja 2015

TORT CHIA Z OWOCOWĄ nieGALARETKĄ| bezglutenowy, bezmleczny i bezcukrowy

Chia inaczej szałwia hiszpańska to niepozorne nasionka kryjące w sobie potężną leczniczą moc i dawkę energii, która wzmacnia i odżywia organizm. Są niezwykle pożywne i zapewniają nieocenione korzyści zdrowotne. Stanowią obfite źródło kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6 w optymalnych proporcjach są również źródłem witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Ze względu na dużą zawartość błonnika (ok. 25%), który działa korzystnie na układ trawienny nasiona chia mogą być używane w deserach, ponieważ parokrotnie powiększają swoją objętość i idealnie nadają się jako wypełnienie choćby takiego pysznego ciacha, które dziś Wam zaserwuję. Nie zawierają glutenu!


fot. MŚ


TORT CHIA Z OWOCOWĄ nieGALARETKĄ| bezglutenowy, bezmleczny i bezcukrowy
inspirowałam się tym przepisem od True Taste Hunters 

Składniki:
na foremkę ok. 20cm. 

SPÓD:
- 1 szklanka migdałów
- 1 szklanka daktyli
- 1 łyżka kakao lub karobu

MASA:
- 1 puszka mleka kokosowego
- ok. 300 ml mleka owsianego o smaku wanilii
- 6 łyżek nasion chia
- ¼ szklanki ksylitolu
- 1-1,5 łyżki naturalnej pasty waniliowej lub 1,5 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki agaru
- szczypta soli
- ok. 300g świeżych jagód (użyłam mrożonych z zeszłego roku, ale nie głęboko mrożonych, można też użyć truskawek lub innych sezonowych owoców)
- 1 opakowanie borówek amerykańskich
- 2-3 łyżki ksylitolu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka agaru

Najpierw przygotowujemy spód, szklankę daktyli i migdałów przepłukujemy w strumieniu gorącej wody. Wrzucamy do miksera i blendujemy na gładką masę wraz z 1 łyżką kakao lub karobu. Foremkę do ciasta wyściełamy papierem do pieczenie i wciskamy w nią spód, umieszczamy w lodówce.

W garnku umieszczamy oba mleka, nasiona chia, ksylitol, pastę waniliową oraz sok z cytryny. Dokładnie mieszamy, najlepiej trzepaczką. Pozostawiamy na chwilę po czym zaczynamy podgrzewać, kiedy wszystko się zagotuje dodajemy agar i mieszamy dokładnie jeszcze przez ok. 10 min. Odstawiamy do ostygnięcia, po czym przelewamy na masę z lodówki. Kiedy wszystko trochę ostygnie umieszczamy w lodówce lub zamrażarce jeśli nie mamy czasu, aby wszystko na spokojnie ostygło.

W mniejszym garnku umieszczamy jagody, ksylitol i sok z cytryny. Wszystko zagotowujemy i dusimy na małym ogniu, kiedy owoce puszczą sok dodajemy agar i gotujemy jeszcze przez chwilę. Zdejmujemy z ognia, czekamy, aż przestygnie i wylewamy na masę chia. Na wierzchu wysypujemy borówki amerykańskie i umieszczamy z lodówce, ciasto jest gotowe do krojenia w ciągu paru godzin po przygotowaniu, smacznego! 

Tutaj w wersji z truskawką:)

fot. MŚ

11 komentarzy:

  1. Super przepis:-P. Nie mam obecnie agaru,wiec mam pytanie. Czy moge uzyc zamiennie zelatyne i czy w takiej samej ilosci? Z gory dziekuje za odpowiedz. Pozdrawiam:-).

    OdpowiedzUsuń
  2. A jakim mlekiem najlepiej zastąpić owsiane?

    OdpowiedzUsuń
  3. sojowym, migdałowym ewentualnie ryżowym :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda niesamowicie! Biegnę po mleko kokosowe o do dzieła! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętnie wypróbuję :) a czy kawałek takiego tciasta z chia można podać 2 letniemu dziecku?

    OdpowiedzUsuń
  6. Pychotka, robię z waniliowym ryżywym i też extra ��

    OdpowiedzUsuń