Przepisów na przyprawę piernikową zrobiło się ostatnio dosyć dużo dlatego miałam z czego wybierać robiąc naszą. Przetrząsnęłam kuchenne szafki w poszukiwaniu składników, które zmiksowałam w młynku do kawy (można użyć do tego innych urządzeń mieszająco-siekających jakie posiadacie). Już po chwili w domu unosił się zapach świeżo zmielonych przypraw, do pełni szczęścia zabrakło tylko choinki i białego śniegu za oknem... :)
fot. Marta Szczygłowska, https://www.facebook.com/Photo.Coaching.Polska |
DOMOWA PRZYPRAWA PIERNIKOWA | najprostsza, najlepsza i świąteczna
Składniki:
jak na zdjęciu
- ziele angielskie
- gałka muszkatałowa
- pieprz (u mnie kolorowy, może być czarny)
- kardamon
- goździki
- imbir
- cynamon
- anyż
fot. Marta Szczygłowska, https://www.facebook.com/Photo.Coaching.Polska
Wszystkie składniki wrzucamy do narzędzia siekającego i rozdrabniamy. Już po chwili (w zależności jakiego urządzenia używasz) uzyskamy proszek, który chowamy do szczelnego pojemniczka. Czas przechowywania to tegoroczna zima ;)
Przyprawa wspaniale nadaje się do: ciast, ciasteczek, grzańców etc. Nie zawiera konserwantów, ani sztucznych dodatków smakowych. Pachnie i smakuje wspaniale!
|
fot. Marta Szczygłowska, https://www.facebook.com/Photo.Coaching.Polska |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz