Najpopularniejszym dodatkiem na słono, przyrządzanym z dojrzałego awokado jest guacamole, które u Dzikiego na pewno jeszcze zagości. Natomiast dziś zapraszam Was na sos z awokado, który idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, smarowidło do kanapek czy dip :)
|
fot. Michalina Ściborska
SOS AWOKADO | wyrazisty, zdrowy i kremowyinspirowałam się przepisem z książki kucharskiej Gillin McKeith
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- ząbek czosnku
- 1 łyżka pasty miso
- 1 łyżeczka pasty ze śliwek umeboshi
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- parę kropel soku z cytryny
Dojrzałe awokado przekrajany na pół i usuwamy pestkę. Łyżeczką wybieramy miąższ, który wraz z pozostałymi składnikami umieszczamy w naczyniu mieszającym, miksujemy na gładką masę.
Podajemy do obiadu np.na komosie ryżowej, lub z innym zbożem (świetnie pasowało także z ugotowanym amarantusem) posypane kiełkami. Myślę, że dobrze smakowałoby także jako dodatek do np. pieczonego łososia (mnie połączenie łososia i awokado zawsze wspaniale smakuje).
Na zdjęciu poniżej sos awokado, z komosą ryżową i kiełkami słonecznika :)
|
Świetny wpis
OdpowiedzUsuń