fot. MŚ |
KAPUSTA PO AJURWEDYJSKU | rozgrzewająca, nie wzdymająca, pyszna i prosta
przepis pochodzi z książki Ajurwedyjska książka kucharska, jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać
Składniki:
- 1 średniej wielkości główka kapusty
- 1-2 łyżki oleju słonecznikowego lub innego dobrego tłuszczu
- 0,5 łyżeczki nasion gorczycy lub czarnuszki (można użyć obydwu)
- 0,5 łyżeczki nasion kuminu
- asafetyda
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 łyżeczki zmielonej kolendry
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka słodu (ksylitolu, syropu klonowego, syropu z daktyli)
- opcjonalnie do dosmaczenie: sos sojowy tamari, sól i pieprz
przepis pochodzi z książki Ajurwedyjska książka kucharska, jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać
Składniki:
- 1 średniej wielkości główka kapusty
- 1-2 łyżki oleju słonecznikowego lub innego dobrego tłuszczu
- 0,5 łyżeczki nasion gorczycy lub czarnuszki (można użyć obydwu)
- 0,5 łyżeczki nasion kuminu
- asafetyda
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 łyżeczki zmielonej kolendry
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka słodu (ksylitolu, syropu klonowego, syropu z daktyli)
- opcjonalnie do dosmaczenie: sos sojowy tamari, sól i pieprz
Kapustę szatkujemy na drobno na ok. 1 cm kawałki. Na dużej
patelni o grubym dnie, a najlepiej w woku (pisałam o dobrym tutaj) rozgrzej
olej, do którego po kolei dodawaj gorczycę lub/i czarnuszkę, kmin i asafetydę.
Kiedy gorczyca zacznie strzelać dodaj kurkumę, kapustę oraz pozostałe składniki.
Duś na średnim ogniu ok. 5-10 minut, aż do pożądanej przez siebie konsystencji.
Spróbuj zdecyduj czy trzeba dodać sosu sojowego, pieprzu i soli, smacznego!
Chyba nie jadłam kapusty w takiej formie :)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńthx
شركة تنظيف بالرياض
thank you
حراج السيارات
thank you
احلى سينما
Lepiej użyć sosu sojowego teriyaki czy zwykłego? Tamari nie mam jeszcze w swoim przyprawniku, a przygoda z sojowymi sosami dopiero się zaczyna w moim przypadku :)
OdpowiedzUsuńużyj takiego, który ma najlepszy skład :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńcieszę się baaardzo :*
UsuńCoś mi się usunęło :p ...
Usuńoki. A kapusta pycha:) Nieco inny smak niż domowej. Polecam, nawet nie z wszystkimi przyprawami wychodzi doskonała :) Dzięki Michalina. :)
Bajka