Strony

16 marca 2015

CZEKOLADOWY KREM BANAN-AWOKADO | wegański, bez cukru i jajek

Na ostatnich dzikich warsztatach w Legnicy jak i w EkoPestce robiliśmy właśnie ten najprostszy z prostych krem czekoladowy, który za pierwszym razem wyszedł idealnie, a drugim hmmm... zjadło się ;) Tym razem receptura jest sprawdzona i z przyjemnością dzielę się z Wami przepisem na można rzec najzdrowszy ze zdrowych, awaryjny i pyszny krem czekoladowy na bazie dojrzałych bananów i awokado. Krem w lodówce spokojnie postoi (jeśli uda się go nie zjeść) ok. 2-3 dni, jeśli użyjemy go do np. muffinek czy naleśników to trzeba zjeść go od razu. A przy okazji parę zdjęć z ostatnich warsztatów :)

fot. MŚ


CZEKOLADOWY KREM BANAN-AWOKADO | wegański, bez cukru i jajek

Składniki:

- 2 bardzo dojrzałe banany
- 1 bardzo dojrzałe awokado
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 4-6 pełnych łyżek kakao

Banana i awokado miksujemy na gładki krem, dodajemy cytrynę i znów miksujemy. Następnie dodajemy kakao, wszystko dokładnie miksujemy i zjdamy ze smakiem posypane np. prażonymi orzechami laskowymi lub migdałami. Przechowujemy w lodówce :)

U mnie świetnie sprawdził się w naleśnikach oraz... na moich pysznych ciasteczkach owsianych :)

A dalej parę zdjęć z ostatnich warsztatów.

fot. MŚ

zdrowe gotowanie w Legnicy fot. U.Kaptur


zdrowe pasty fot. EkoPestka

10 komentarzy:

  1. jak dla mnie najlepszy krem ;) zdrowszego deseru chyba się nie da wymyślić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zdrowszego chyba nie ;) szykuję się jeszcze na czekoladową pastę na bazie fasoli adzuki, zdrowotnie też jest max, a smakowo podobnoż też super :)

      Usuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie!!! :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dojrzewać banany oraz awokado i robić, nie patrzeć tylko robić! :)

      Usuń
  3. Pychotka i bez wyrzutow sumienia mozna wcinac ;) Pozdrawiam Marzena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można, można, aż ciężko się zatrzymać :)

      Usuń
  4. muszę wypróbować na omlecie :)

    zapraszam: http://siatkarska-dieta.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Kocham czekoladę, a ten krem nie nadaje się do jedzenia i nie wiem co jest przyczyną?!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. awokado i banan muszą być na maksa dojrzałe, dodaj więcej miodu

      Usuń