Strony

8 marca 2015

MUFFINY BABECZKI MARCHEKOWO-ORZECHOWE | bez glutenu, jajek i cukru

Kolejne muffinki zebrały tyle polubień na Facebooku, że nie mam serca, nie podzielić się z Wami przepisem. Muffiny są smaczne i sycące, nie bardzo słodkie, bezglutenowe, bezcukrowe i marchewkowe. Według mnie idealne na drugie śniadanie. Zatem do dzieła :)

fot. MŚ


MUFFINY BABECZKI MARCHEKOWO-ORZECHOWE | bez glutenu, jajek i cukru
inspirowałam się tym przepisem od Grochem o garnek

Składniki:
na ok. 6 średniej wielkości muffinek

MUFFINKI składniki SUCHE:
- 1 szklanka mąki orzechowej (u mnie pół na pół migdały z orzechami laskowymi, orzechy mielimy na pył w mikserze wysokoobrotowym)
- 0,5 szklanki mąki gryczanej
- 1 mała łyżeczka sody oczyszczonej 
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki imbiru w proszku
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatałowej
- 1/4 szklanki nasion chia
- garść pokruszonych orzechów włoskich 
- szczypta soli

MUFFINKI składniki MOKRE:
- 1 średnia marchewka starta na tarce o drobnych oczkach (parę "skrawków" odkładamy do udekorowania muffinek)
- 1 średnie jabłko lub gruszka (przy gruszce będzie naturalnie słodziej) starte na tarce, na mus
- syrop z agawy do smaku (min. 3-4 łyżki)
- 0,5 szklanki mleka roślinnego (u mnie owsiane)
- sok z połowy cytryny

PIERZYNKA KOKOSOWA:
- ok. 200g twardej części mleka kokosowego lub śmietanka kokosowa
- 2-3 łyżki ksylitolu zmielonego na puder
- 1-2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego 
- do przystrojenia: kawałeczki marchewki

Składniki suche dokładnie mieszamy po czym dodajemy do nich składniki mokre. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180st. Wyrabiamy ciasto, które następnie przekładamy do foremek. Całość pieczemy ok. 35-40 min. 

Kiedy muffinki ostygną przygotowujemy kokosową pierzynkę (ważne żeby ksylitol był zmielony na puder inaczej będzie chrzęścił między zębami). Najpierw ubijamy mleko kokosowe, następnie dodajemy do niego ksylitol, a na końcu rozpuszczony olej. Wszystko chwilę miksujemy po czym nakładamy na muffiny. Na koniec dekorujemy ścinkami z marchewki. Podajemy z dumą i bez uprzedzenia ;)

fot. MŚ

4 komentarze:

  1. bardzo fajne te muffinki! już wielki nie jadłam ciasta marchewkowego, a w takim wydaniu z przyjemnością wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy mogę zamiast muffinków zrobić casto w keksówce???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciężko powiedzieć, muffinki są bardzo mokre, zakalec będzie na pewno, ale czy ono się upiecze...

      Usuń