Do tego ciacha przygotowywałam się od ponad pół roku ;) Tak
właśnie mam, kiedy coś mnie zainspiruje czekam na „właściwy moment”. Wpierw z
tą nazwą spotkałam się w jakiejś knajpie, zainteresowała mnie więc sprawdziłam
składniki w Internecie. Mąka, masło, banany, kajmak, bita śmietana… No tak, jak
zwykle, ale nie ma się czemu dziwić, nazwa ciacha pochodzi właśnie od
wspomnianego w nazwie toffi. Zaczęłam kombinować jakby to wszystko
pozamieniać, a na drugi dzień na mojej drodze stanęły dwa już przerobione
przepisy. Było to zimą kiedy staram się nie robić surowych ciast więc pomysł
przeczekał, aż do końca wakacji ;) Tym razem zdecydowałam się na surowy spód (z
braku czasu), ale następnym razem wykorzystam spód z tego przepisu, po prostu
dodając do ciasta kakao, zapraszam jest naprawdę smaczne!
fot. MŚ |
RAW BANOFFEE PIE | wegańskie, bez cukru, przepyszne!
Składniki:
na foremkę ok. 22 cm
na foremkę ok. 22 cm
SPÓD*:
- ½ szklanki migdałów
- ½ szklanki suszonych fig
- 4-5 suszonych śliwek
- ½ szklanki poppingu z amarantusa
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka karobu
- 1-2 dojrzałe banany pokrojone w plasterki do położenia na gotowy spód
- ½ szklanki migdałów
- ½ szklanki suszonych fig
- 4-5 suszonych śliwek
- ½ szklanki poppingu z amarantusa
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka karobu
- 1-2 dojrzałe banany pokrojone w plasterki do położenia na gotowy spód
* możecie też zrobić inny surowy spód czekoladowy, najbardziej klasyczny to migdały i daktyle, jednak daktyle są w toffi dlatego zdecydowałam się a coś mniej słodkiego w spodzie, a bardziej czekoladowego (suszona śliwka i kakao to strzał w dziesiątkę!)
TOFFI:
- 2 szklanki daktyli zalanych wrzątkiem i pozostawionych na 10-15 min
- 1-2 łyżki masła orzechowego (jeżeli masz dobry blender wystarczy wcześniej wrzucić orzechy i zblendować na masło)
- woda po moczeniu daktyli
KREM:
- 1 puszka mleka kokosowego trzymanego parę godzin w lodówce
- kakao w proszku najlepiej surowe
- opcjonalnie ok. 2-3 łyżek soku z cytryny
- u mnie na wierzch poleciało jeszcze surowe kakao w kawałkach, ale to już opcja full wypas
- 2 szklanki daktyli zalanych wrzątkiem i pozostawionych na 10-15 min
- 1-2 łyżki masła orzechowego (jeżeli masz dobry blender wystarczy wcześniej wrzucić orzechy i zblendować na masło)
- woda po moczeniu daktyli
KREM:
- 1 puszka mleka kokosowego trzymanego parę godzin w lodówce
- kakao w proszku najlepiej surowe
- opcjonalnie ok. 2-3 łyżek soku z cytryny
- u mnie na wierzch poleciało jeszcze surowe kakao w kawałkach, ale to już opcja full wypas
Kiedy zaczniecie zabierać się za ciasto puszkę z mlekiem kokosowym
włóżcie do zamrażarki, a daktyle na masę toffi zalejcie wrzątkiem.
Skoro macie już wrzątek to składniki spodu czyli migdały, figi i śliwki zalejcie gorącą wodą, wypłuczcie i wrzućcie do blendera. Zmiksujcie na drobno, a następnie dodajcie popping z amarantusa, kakao oraz karob. Kiedy spód będzie już gotowy foremkę wyłóżcie folią spożywcza (tą przezroczystą i klejącą), na to wyłóżcie spód starając się zrobić po bokach wyższe ranty. Pokrojonymi w plastry bananmi wyłóżcie spód, ja zużyłam 2 banany i wydaje mi się, że to wystarczająco. Włóżcie wszystko do lodówki.
Skoro macie już wrzątek to składniki spodu czyli migdały, figi i śliwki zalejcie gorącą wodą, wypłuczcie i wrzućcie do blendera. Zmiksujcie na drobno, a następnie dodajcie popping z amarantusa, kakao oraz karob. Kiedy spód będzie już gotowy foremkę wyłóżcie folią spożywcza (tą przezroczystą i klejącą), na to wyłóżcie spód starając się zrobić po bokach wyższe ranty. Pokrojonymi w plastry bananmi wyłóżcie spód, ja zużyłam 2 banany i wydaje mi się, że to wystarczająco. Włóżcie wszystko do lodówki.
W blenderze zróbcie masło orzechowe, a jeśli używacie
gotowego masła wrzućcie do blendera daktyle, które się moczyły, ale nie
wylewajcie wody! Zmiksujcie daktyle i masło orzechowe dodając po trochu wody z daktyli, aż do otrzymania
przepysznej lejącej, ale wciąż zwartej masy kajmakowej. Kiedy będzie już gotowa wyjmijcie z lodówki spód z
bananami, otwórzcie foremkę i zróbcie tak żeby folia spożywcza wychodziła na
zewnątrz foremki, ale wciąż była pod wyłożonym spodem (ułatwi to później
wyjęcie ciasta). Kajmak wylejcie na banany i znów schowajcie całość w lodówce.
Na koniec wyciągamy z zamrażarki mleko kokosowe, z którego
interesuje nas tylko twarda część. Wody, która się odłączyła nie musicie
wylewać, możecie dodać ją np. do tych naleśników wraz z mlekiem, które jest w
przepisie. Do twardego mleka jeżeli chcecie możecie dodać 2-3 łyżki soku z
cytryny, zakwasi to bitą śmietanę co w efekcie z połączeniem z ciastem jest ok,
ale sami zdecydujcie. Bitą śmietanę ubijamy, a kiedy będzie już gotowa
wykładamy na masę toffi. Na koniec przez małe sitko całość posypujemy kakao, a
jeśli chcemy posupujemy jeszcze kawałkami surowego kakako. Wkładamy do lodówki
na ok. 1 h przed podaniem żeby całość stężała. Próbujemy nie zjeść całego od
razu co będzie trudne, ja pomimo robienia zdjęcia nie powstrzymałam się i musiałam
spróbować ;)
fot. MŚ |
oooo.... musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńjest! :)
UsuńSmacznie :-)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńzawsze chciałam zrobić to ciasto i teraz już nie ma innej opcji - muszę je spróbować! niebo dla podniebienia <3
OdpowiedzUsuńteraz nie masz już wyjścia :)
UsuńMmm, przepadam za banoffe :)
OdpowiedzUsuńja już też ;)
UsuńCzego można użyć zamiast amarantusa? Jestem na paleo i nie jem pseudozbóż. Chia czy można w ogóle odpuścić, dając więcej daktyli i fig?
OdpowiedzUsuńmożesz całkiem go pominąć to moja osobista wkładka :)
UsuńDzięki, po weekendzie działam :)
Usuńdaj znać jak wyszło :)
UsuńBez cukru? To muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńtak jak wszystkie moje desery :)
Usuńjakie mleko kokosowe polecasz?
OdpowiedzUsuńnapisz do mnie na priv :)
Usuńjakie mleko kokosowe polecasz?
OdpowiedzUsuńCzy zamiast migdałów mogę dać np. mąkę kokosową? Staram się unikać orzechów i wolałabym móc je zamienić na coś innego :)
OdpowiedzUsuńa słonecznik?
UsuńWyszło genialnie :) Bardzo słodkie - idealne dla łasuchów. Przepis dziecinnie prosty. Dziękuję :* Pełnia szczęście.
OdpowiedzUsuńkocham takie komentarze :)
UsuńDziewczyno "Kocham Cię" za to ciasto :))
OdpowiedzUsuńa ja Ciebie za ten komentarz :)
Usuńfajny przepis dzieki
OdpowiedzUsuń