22 sierpnia 2015

PAPIERÓWKOWE CHIA | naturalne, bez cukru, wegańskie

Ultra szybki deser z tych papierówek? Proszę!

fot. MŚ


PAPIERÓWKOWE CHIA | naturalne, bez cukru, wegańskie 

Składniki:
na 2 normalne porcje południowe lub 4 małe poobiednie ;)

- 350-400 ml mleka kokosowego
- 3-3,5 łyżki nason chia
- 2 łyzki miodu
- papieróki z tego przepisu
- jagody goji do dekoracji

Mleko kokosowe umieszczamy w garnuszku, delikatnie podgrzewamy. Dodajemy chia oraz miód, mieszamy trzepaczką, delikatnie podgrzewamy. Kiedy mleko będzie ciepłe (nie gorące!) wyłączamy gaz i zostawiamy. Po ok. 5 min znów mieszamy wszystko trzepaczką, sprawdzamy czy jest odpowiednio słodkie. Przelewamy do pucharków i wkładamy do lodówki na min. 2 h do 5h (chodzi o to żeby krem uzyskał stałą konsystencję). Wyjmujemy z lodówki, na wierzch kładziemy krem z papierówek i uprzednio przelane gorącą wodą jagody goji (będą miękkie), podajemy jako smaczny i zdrowy deser :)

10 komentarzy:

  1. takie desery na bazie chia są zawsze pyszne i lekkie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam papierówki i ten przepis z pewnością niedługo wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam, zainteresował mnie krem z papierówek, niestety nie ma do niego linku a i opcja "szukaj" nie znajduje takiego przepisu :-( Czy można go poznać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. proszę: http://dzikinasladowca.blogspot.com/2015/08/papierowki-ocet-kompot-i-papierowki-z.html

      Usuń