fot MŚ |
FASOLKA PO BRETOŃSKU Z WĘDZONYM TOFU | aromatyczna, pyszna i naturalna
inspirowałam się przepisem MEDYtyJEMY z książki Swojsko
Składniki:
- 1 szklanka fasoli Piękny Jaś namoczonej dzień wcześniej z łyżeczką kminku i majeranku
- 1 kostka wędzonego tofu
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 cebula
- 0,5l passaty pomidorowej o dobrym składzie (pomidor, sól)
- 1 łyżeczka majeranku
- przyprawy: 2 łyżeczki harissy lub płatków chilli, albo 1 łyżeczka pieprzu cayenne, wędzona papryka, majeranek, cząber, mielony kminek, gałka muszkatałowa
- opcjonalnie: 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, jeśli użyliśmy harissy niepotrzebny
- sól/pieprz
Fasolę z dodatkiem majeranku i kminku dzień wcześniej zalewamy wodą tak, aby nad fasolą zostało ok. 3-4 cm wody więcej (fasola pęcznieje i wsiąka wodę z moczenia dlatego musi być jej więcej). Na drugi dzień wylewamy wodę, w której się moczyła i gotujemy ją ok. 45-50 min, aż do momentu kiedy fasola będzie przezroczysta.
W garnku o grubym dnie rozpuszczamy łyżkę klarowanego masła, na którym dusimy cebulę pokrojoną w kostkę wraz z dodatkiem wody. Następnie dodajemy pokrojone w kosteczkę tofu i dusimy jeszcze chwilę, aż cebula nasiąknie jego aromatem. Wlewamy passatę wraz z przyprawami i gotujemy ok. 5-10 min. Po tym czasie dodajemy ugotowaną fasolęo całość gotujemy jeszcze ok. 15 min, na koniec solimy i posypujemy pieprzem. Podajemy z pełnoziarnistym chlebem i świeżymi warzywami, smacznego!
Taka fasolka to idealny pomysł na zimowy obiadek :D Sama od czasu do czasu dla chłopaka przygotowuję podobne danie i zawsze mnie chwali za jej przygotowanie :) Zapraszam do spróbowania także mojej wersji - http://fasolkapobretonsku.net.pl
OdpowiedzUsuńno klasyka
OdpowiedzUsuń