8 kwietnia 2016

TADŻIN WARZYWNY | aromatyczny, pyszny, naturalny

Przedwiośnie! Nareszcie! Bałam się, że już nigdy nie nadejdzie. Ta przedłużająca się zima dała mi się we znaki. Podczas ciężkich dni ratowałam się między innymi tym tadżinem, który zanim na bazarkach pojawią się nasze warzywa i owoce będzie pysznym zakończeniem tego smutnego czasu, który na szczęście już za nami. Spróbujcie, a przekonacie się sami J

fot. MŚ


TADŻIN WARZYWNY | aromatyczny, pyszny, naturalny
przepis pochodzi z książki Karoliny i Maćka Szaciłło pt. Karolina na detoksie

Składniki:

WARZYWA
-  2 marchewki pokrojone w plasterki
- 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
- 1 pietruszka pokrojona w plasterki
- ½ selera pokrojonego w kostkę
- garść suszonych śliwek
- 4-5 łyżek zielonych oliwek
- ½ cytryny wraz ze skórką pokrojonej na cienkie plasterki i poszatkowanej

SOS:
- 4 łyżki oliwy
- troszkę cynamonu
- troszkę kminu rzymskiego
- troszkę imbiru w proszku
- troszkę wędzonej papryki
- szczypta szafranu
- troszkę syropu z agawy lub innego słodu
- sól do smaku

Potrzebne będą 2 duże kawałki papieru do pieczenia.

Warzywa kroimy według wskazówek w składnikach. A wszystkie składniki sosu mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200st. Na jednym kawałku papieru układamy połowę warzyw i polewamy je sosem, to samo zrobimy z drugim kawałkiem papieru, resztą warzyw i sosu. 

Z papieru formujemy sakiewkę, wkładamy wszystko do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut. Jemy w towarzystwie dobrej sałatki lub kromki pełnoziarnistego chleba. 


fot. MŚ

3 komentarze: