fot. MŚ |
SAŁATKA JARMUŻOWA Z PIECZARKAMI, SEREM FETA I ORZECHAMI | lekka, ciepła, pyszna
Składniki:
na 1 porcję
- 1 mały pęczek jarmużu
- parę pieczarek
- oliwa lub olej lniany
- kozi ser typu feta, albo wegański serek migdałowy z tego przepisu
- garść orzechów włoskich
- sos sojowy tamari
- sól/pieprz
W średnim garnku zagotowujemy wodę na ok. 2-3 cm od dna z 1 łyżeczką soli. Jarmuż dokładnie myjemy, liście rwiemy na mniejsze kawałki (zostawiając twardą łodygę). Pieczarki obieramy i kroimy na plasterki. Wrzucamy je na patelnię, delikatnie podlewamy wodą i solimy. Wrzucamy jarmuż do zagotowanej wody z solą i blanszujemy ok. 2-3 min. Wyciągamy za pomocą cedzaka, przelewamy zimną wodą i zostawiamy na sitku do odcedzenia.
Kiedy pieczarki już się uduszą podlewamy je odrobiną sosu sojowego i jeszcze chwilę dusimy, w międzyczasie prażymy orzechy włoskie na suchej patelni.
- oliwa lub olej lniany
- kozi ser typu feta, albo wegański serek migdałowy z tego przepisu
- garść orzechów włoskich
- sos sojowy tamari
- sól/pieprz
W średnim garnku zagotowujemy wodę na ok. 2-3 cm od dna z 1 łyżeczką soli. Jarmuż dokładnie myjemy, liście rwiemy na mniejsze kawałki (zostawiając twardą łodygę). Pieczarki obieramy i kroimy na plasterki. Wrzucamy je na patelnię, delikatnie podlewamy wodą i solimy. Wrzucamy jarmuż do zagotowanej wody z solą i blanszujemy ok. 2-3 min. Wyciągamy za pomocą cedzaka, przelewamy zimną wodą i zostawiamy na sitku do odcedzenia.
Kiedy pieczarki już się uduszą podlewamy je odrobiną sosu sojowego i jeszcze chwilę dusimy, w międzyczasie prażymy orzechy włoskie na suchej patelni.
Na talerzu układamy jarmuż polewamy go łyżką dobrej jakości
oliwy lub oleju lnianego na nim układamy pieczarki, na pieczarkach troszkę sera
koziego typu feta, a na wierzchu orzechy, całość możemy posypać świeżo mielonym
pieprzem, smacznego!
wszystko mi sie tu podoba super !
OdpowiedzUsuńwpadaj częściej :)
Usuń