fot. MŚ |
SOS KURKOWY PIETRUSZKOWO-"ŚMIETANOWY" | uniwersalny, bez laktozy, wegański
Składniki:
można podwoić składniki i zrobić więcej sosu
- kurki 200-250 g
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła klarowanego (do zastąpienia oliwą z oliwek, aczkolwiek to nie to samo)
- 1 szklanka (może być niepełna) bezmlecznej śmietany z tego przepisu
- "szklanka" umytej i oczyszczonej z twardych łodyg świeżej, zielonej pietruszki
- sól/pieprz do smaku
- odrobina soku z cytryny
Kurki zalewamy gorąca wodą i zostawiamy do odmoczenia. w międzyczasie na dużej patelni o grubym dnie, na jednej łyżce oliwy i masła szklimu drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Następnie opłukujemy kurki, czyścimy i suszymy na ręczniku.
Na miękką już cebulę i czosnek wrzucamy osuszone kurki, dusimy pod przykryciem następne parę minut, pietruszkę drobno siekamy. Do miękkich kurek dodajemy bezmleczną śmietanę wszystko dokładnie mieszamy, następnie solimy i posypujemy pieprzem do smaku. Kiedy wszystkie składniki się połączą, a konsystencja zrobi kremowa posypujemy całość poszatkowaną pietruszką i jeszcze raz dokładnie mieszamy, Na sam koniec kropimy sokiem z cytryny i znów mieszamy.
Podajemy z czym chcemy, smakują wspaniale w każdej postaci. U nas w wersji obiadowej sprawdziły się w towarzystwie brązowego ryżu, gulaszu warzywnego i sałaty. Na drugi dzień reszteczkę zjadłam na kanapce z zupką, mmmm.... :)
Zrobione. Podane z kaszą gryczaną niepaloną, fasolką szparagową i mizerią. Pycha. Dzięki.
OdpowiedzUsuńmmmmmmmmmmmmmmm :))))))
Usuńno pyszne
OdpowiedzUsuń