fot. MŚ |
ŚMIETANA BEZMLECZNA | bez nabiału, glutenu i konserwantów
na podstawie tego przepisu od Wegan Nerd
Składniki:
na mniej więcej jeden duży słoik
- 1 szklanka płatków ryżowych
- 1,5 szklanki niesłodzonego mleka sojowego (u mnie domowej produkcji)
- 0,5-1 szklanka ciepłej wody
- 1/4 szklanki oleju np. rzepakowego
- sok z jednej cytryny
- sól do smaku (ok. 1 łyżeczki na początek)
W rondelku płatki ryżowe zalane mlekiem sojowym doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 2-3 minuty. Tak przygotowaną masę przekładamy do maszyny wysokoobrotowej, zaczynamy miksować, powoli wlewamy olej oraz dodajemy sok z cytryny, na końcu solimy. Obserwujemy naszą masę i dodajemy tyle wody ile uważamy za potrzebne, aby konsystencja zmieniła się w śmietanową.
Tak przygotowana śmietana może stać w lodówce dużo dłużej niż klasyczna, a na jej bazie możemy zrobić duuużo innych, fajnych rzeczy :)
Czy mleko sojowe mozna zastapic innym roslinnym..:)?Czy smietana nie straci na tym:)?
OdpowiedzUsuńmyślę, że straci :) ale spróbuj i daj znać jak wyszło :)
UsuńZrobiłam na bazie mleka ryżowego i oleju kokosowego-efekt-przerósł moje oczekiwania-delikatny subtelny smak-pycha:) Myślę, że olej kokosowy jest idealny do tego przepisu:) Następnym razem dla porównania spróbuje mleka sojowego:) pozdrawiam Agnieszka:)
Usuńkokosowego? a nie jest za twarda?
Usuńjak dla mnie nie, jest trochę jak gęstszy jogurt,ale ma cudowna bardzo delikatnie wyczuwalną nute kokosową:) Czy konsystencja Twojej śmietany ma luźny czy raczej kremowy charakter, tak jak klasyczna śmietana np.18%?Ty używasz oleju rzepakowego? Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńUżywam oleju, który będzie najmniej przebijał chodzi o to żeby smakiem jak i konsystencją przypominała smietanę, ale dobro to co komu smakuje :)
OdpowiedzUsuńCzym można zastąpić cytrynę ? Dzieciak ma uczulenie na cytrusy.
OdpowiedzUsuńobawiam się, że niczym :(
Usuńwielka szkoda :/ Bardzo fajny przepis
UsuńMyślę, że spokojnie można użyć np. octu jabłkowego. Tylko w mniejszej ilości. Ocet równie dobrze zakwasza co cytryna :)
Usuńdzięki za wskazówki! :) z tym, że ocet będzie miał nieco inny smak, ale trzeba spróbować :)
UsuńTo na pewno, dlatego najlepiej dodawać stopniowo do smaku. Ja akurat używam octu jabłkowego często więc mi smak nie przeszkadza, ale każdy musi dopasować do siebie :) pozdrawiam
UsuńA ja zrobiłam z dwa razy wegańską śmietanę z migdałów:)
OdpowiedzUsuńo! podziel się przepisem! :)
Usuńmoze kwasek cytrynowy. lub ocet jablkowy
OdpowiedzUsuńno sprobuje
OdpowiedzUsuń