8 września 2014

ŚMIETANA BEZMLECZNA | bez nabiału, glutenu i konserwantów

Usiądźcie wygodnie, przetrzyjcie oczy i mocno się czegoś złapcie. Tak to prawda, pomimo, że nie trawicie mleka i wszelkich jego pochodnych jest nadzieja... A nadzieja składa się głównie z płatków ryżowych i niesłodzonego mleka sojowego, produktów niedrogich i łatwo dostępnych. Przywiążcie się do tego bazowego przepisu i pobawcie się z nim trochę, aby znaleźć swój smak, ponieważ to własnie on jest Waszą przepustką do cudownego, kremowego, "śmietanowego" sosu z kurek, który dziś wymyśliłam, oraz do np. majonezu, który to już wynaśladowałam. Serio, jest dobrze, a wszystko to dzięki niezastąpionemu Wegan Nerdowi :)

fot. MŚ


ŚMIETANA BEZMLECZNA | bez nabiału, glutenu i konserwantów
na podstawie tego przepisu od Wegan Nerd

Składniki:
na mniej więcej jeden duży słoik

- 1 szklanka płatków ryżowych
- 1,5 szklanki niesłodzonego mleka sojowego (u mnie domowej produkcji)
- 0,5-1 szklanka ciepłej wody
- 1/4 szklanki oleju np. rzepakowego
- sok z jednej cytryny
- sól do smaku (ok. 1 łyżeczki na początek)

W rondelku płatki ryżowe zalane mlekiem sojowym doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 2-3 minuty. Tak przygotowaną masę przekładamy do maszyny wysokoobrotowej, zaczynamy miksować, powoli wlewamy olej oraz dodajemy sok z cytryny, na końcu solimy. Obserwujemy naszą masę i dodajemy tyle wody ile uważamy za potrzebne, aby konsystencja zmieniła się w śmietanową.

Tak przygotowana śmietana może stać w lodówce dużo dłużej niż klasyczna, a na jej bazie możemy zrobić duuużo innych, fajnych rzeczy :)





16 komentarzy:

  1. Czy mleko sojowe mozna zastapic innym roslinnym..:)?Czy smietana nie straci na tym:)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że straci :) ale spróbuj i daj znać jak wyszło :)

      Usuń
    2. Zrobiłam na bazie mleka ryżowego i oleju kokosowego-efekt-przerósł moje oczekiwania-delikatny subtelny smak-pycha:) Myślę, że olej kokosowy jest idealny do tego przepisu:) Następnym razem dla porównania spróbuje mleka sojowego:) pozdrawiam Agnieszka:)

      Usuń
    3. kokosowego? a nie jest za twarda?

      Usuń
  2. jak dla mnie nie, jest trochę jak gęstszy jogurt,ale ma cudowna bardzo delikatnie wyczuwalną nute kokosową:) Czy konsystencja Twojej śmietany ma luźny czy raczej kremowy charakter, tak jak klasyczna śmietana np.18%?Ty używasz oleju rzepakowego? Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Używam oleju, który będzie najmniej przebijał chodzi o to żeby smakiem jak i konsystencją przypominała smietanę, ale dobro to co komu smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czym można zastąpić cytrynę ? Dzieciak ma uczulenie na cytrusy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wielka szkoda :/ Bardzo fajny przepis

      Usuń
    2. Myślę, że spokojnie można użyć np. octu jabłkowego. Tylko w mniejszej ilości. Ocet równie dobrze zakwasza co cytryna :)

      Usuń
    3. dzięki za wskazówki! :) z tym, że ocet będzie miał nieco inny smak, ale trzeba spróbować :)

      Usuń
    4. To na pewno, dlatego najlepiej dodawać stopniowo do smaku. Ja akurat używam octu jabłkowego często więc mi smak nie przeszkadza, ale każdy musi dopasować do siebie :) pozdrawiam

      Usuń
  5. A ja zrobiłam z dwa razy wegańską śmietanę z migdałów:)

    OdpowiedzUsuń
  6. moze kwasek cytrynowy. lub ocet jablkowy

    OdpowiedzUsuń