28 kwietnia 2014

ZAPIEKANKA Z KISZONEJ KAPUSTY i WARZYW | zdrowa, lekka i bez tłuszczu

W związku z tym, że dziś pierwszy dzień naszej diety owocowo-warzywnej, dzięki której już za cztery tygodnie będziemy oczyszczeni i lżejsi o parę kilogramów wszystkich zainteresowanych serdecznie zapraszam do dołączenia się do wspólnej akcji Dzikiego Naśladowcy i Kuchennych Kreacji  o tutaj :) Tymczasem pierwszy z przepisów już jest!

fot. MŚ



Możecie potraktować zapiekankę jako danie główne i zrobić sobie do niej trochę sałaty :)

ZAPIEKANKA Z KISZONEJ KAPUSTY i WARZYW | zdrowa, lekka i bez tłuszczu

Składniki:

- ok. 1/2 kg kiszonej (nie kwaszonej!) kapusty
- 1 duży pomidor
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 czerwona cebula
- przyprawy: mielony kminek, oregano, zioła prowansalskie
- sól/pieprz

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy kiszoną kapustę, którą posypujemy mielonym kminkiem.

Pomidory kroimy w plastry i układamy na kapuście, posypujemy solą, pieprzem i oregano. Paprykę kroimi w paski i układamy na pomidorach, cebulę kroimy w pióra i układamy w osobnym, mniejszym naczyniu żarodopornym.

Całość wkładamy do piekarnika na ok. 30 min, mniej więcej tyle ile potrzeba, żeby papryka zmiękła (cebulę wyciągamy wcześniej żeby się nie spaliła).

Wyciągamy zapieknakę i posypujemy ziołami prowansalskimi, na sam koniec cebulę układamy na wierzchu zapiekanki i zjadamy wszystko ze smakiem :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz