fot. MŚ |
BOCZNIAKI Z CZOSNKIEM, PARMEZANEM I PIETRUSZKĄ | aromatyczne, pyszne i uniwersalne
Składniki:
- 500 g opakowanie boczniaków
- 3/4 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego
- sól/pieprz
- parmezan migdałowy z tego przepisu lub trochę klasycznego
- świeża natka pietruszki
Boczniaki umieszczamy na sicie i przelewamy wrząkiem. Na patelni, na łyżce masła klarowanego lub oleju koksowego rozgrzewamy posiekany czosnek. Kiedy zacznie pachnieć dorzucamy boczniaki i dusimy je z tłuszczem i czosnkiem pod przykryciem (większe grzyby kroimy na mniejsze kawałki). Po chwili solimy i posypujemy pieprzem.
Kiedy boczniaki będą już miękkie, a większość wody wyparuje (ok. 5-10 min) zdejmujemy je z ognia i posypujemy parmazenem, a następnie posiekaną natką pietruszki, jemy ciepłe i pachnące, mniam!
swietna zupka
OdpowiedzUsuń