fot. MŚ |
Możecie potraktować zapiekankę jako danie główne i zrobić sobie do niej trochę sałaty :)
ZAPIEKANKA Z KISZONEJ KAPUSTY i WARZYW | zdrowa, lekka i bez tłuszczu
Składniki:
- ok. 1/2 kg kiszonej (nie kwaszonej!) kapusty
- 1 duży pomidor
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 czerwona cebula
- przyprawy: mielony kminek, oregano, zioła prowansalskie
- sól/pieprz
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy kiszoną kapustę, którą posypujemy mielonym kminkiem.
Pomidory kroimy w plastry i układamy na kapuście, posypujemy solą, pieprzem i oregano. Paprykę kroimi w paski i układamy na pomidorach, cebulę kroimy w pióra i układamy w osobnym, mniejszym naczyniu żarodopornym.
Całość wkładamy do piekarnika na ok. 30 min, mniej więcej tyle ile potrzeba, żeby papryka zmiękła (cebulę wyciągamy wcześniej żeby się nie spaliła).
Wyciągamy zapieknakę i posypujemy ziołami prowansalskimi, na sam koniec cebulę układamy na wierzchu zapiekanki i zjadamy wszystko ze smakiem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz