2 lutego 2014

PROSZEK DO PIECZENIA | bez fosforanów, naturalny i domowy

Odkąd rozpoczęła swoją przygodę ze zdrowymi słodyczami problem stanowił jeden z podstawowych składników wszelkich wypieków czyli proszek do pieczenia. Przestraszona efektem końcowym przez długi czas używałam tylko sody oczyszczonej. Jednak okazało się, że "wszystko się da" i ku mojej radości przepis na naturalny, domowy proszek do pieczenia pojawił się na mojej drodze :)

domowy proszek do pieczenia Dziki Naśladowca
fot. MŚ



PROSZEK DO PIECZENIA |  bez fosforanów, naturalny i domowy
przepis pochodzi z książki J. Bator "Zamień chemię na jedzenie"

Składniki:

- 125 g mąki ryżowej
- 50 g sody oczyszczonej
- 50 g winianu potasu (kamienia winnego)

Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy, a na koniec przesiewamy przez sito. Umieszczamy w szczelnie zamykanym pojemniku i używamy do wypieku naszych domowych ciast bez cukru ;)

17 komentarzy:

  1. gdzie dostać winian potasu? i ile czasu taka mieszanka może u nas stać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, winian potasu można zamówić w Internecie lub... u mnie :) Proszek stoi u mnie już ponad miesiąc i wszystko jest w porządku, śmiem twierdzić, że może postać parę miesięcy.

      Usuń
  2. Chcialabym kupic u Pani winian potasu. Jak moge to zrobic?

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiony :) teraz trzeba go używać :) Kasia J.

    OdpowiedzUsuń
  4. Hm.... a co ten winian potasu robi? Sama soda nie jest wystarczająca dobra?

    OdpowiedzUsuń
  5. "Powstaje przy fermentacji albo podczas leżakowania wina osadzając się w kadziach i beczkach. Może więc występować zarówno w młodych, jak i starych rocznikach i jest oznaką, że wino jest "żywe". Przybiera postać małych białych kryształów, wyglądających jak kryształy cukru albo okruchy szkła, które nie wpływają w żaden sposób na smak wina.

    W życiu codziennym znany jest jako składnik proszku do pieczenia, gdzie wymieszany z sodą oczyszczoną pełni rolę regulatora kwasowości."

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzięki:) Kombinuje dalej...czyli może być soda + sok z cytryny?;p Wiem, jestem niepoprawna:D

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam, mam pytanie: ile tego proszku należy używać? Czy tyle ile mówi przepis na dane ciasto, więcej czy mniej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo! Szukałam przepisu na zdrowy proszek, bo dużo piekę, i oto jest :)

      Usuń
  8. Czy mąkę ryżową można zastąpić jakąkolwiek inną mąką np pszenną?

    OdpowiedzUsuń