fot. MŚ |
PROSZEK DO PIECZENIA | bez fosforanów, naturalny i domowy
przepis pochodzi z książki J. Bator "Zamień chemię na jedzenie"
Składniki:
- 125 g mąki ryżowej
- 50 g sody oczyszczonej
- 50 g winianu potasu (kamienia winnego)
Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy, a na koniec przesiewamy przez sito. Umieszczamy w szczelnie zamykanym pojemniku i używamy do wypieku naszych domowych ciast bez cukru ;)
gdzie dostać winian potasu? i ile czasu taka mieszanka może u nas stać?
OdpowiedzUsuńWitaj, winian potasu można zamówić w Internecie lub... u mnie :) Proszek stoi u mnie już ponad miesiąc i wszystko jest w porządku, śmiem twierdzić, że może postać parę miesięcy.
UsuńChcialabym kupic u Pani winian potasu. Jak moge to zrobic?
OdpowiedzUsuńWitam, proszę o informację na priv :)
UsuńZrobiony :) teraz trzeba go używać :) Kasia J.
OdpowiedzUsuńa mój się właśnie kończy ;)
UsuńHm.... a co ten winian potasu robi? Sama soda nie jest wystarczająca dobra?
OdpowiedzUsuń"Powstaje przy fermentacji albo podczas leżakowania wina osadzając się w kadziach i beczkach. Może więc występować zarówno w młodych, jak i starych rocznikach i jest oznaką, że wino jest "żywe". Przybiera postać małych białych kryształów, wyglądających jak kryształy cukru albo okruchy szkła, które nie wpływają w żaden sposób na smak wina.
OdpowiedzUsuńW życiu codziennym znany jest jako składnik proszku do pieczenia, gdzie wymieszany z sodą oczyszczoną pełni rolę regulatora kwasowości."
Dzięki:) Kombinuje dalej...czyli może być soda + sok z cytryny?;p Wiem, jestem niepoprawna:D
OdpowiedzUsuńnie będzie to już proszek do pieczenia ;)
UsuńWitam, mam pytanie: ile tego proszku należy używać? Czy tyle ile mówi przepis na dane ciasto, więcej czy mniej?
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
Usuńtyle ile mówi przepis :)
UsuńDziękuję bardzo! Szukałam przepisu na zdrowy proszek, bo dużo piekę, i oto jest :)
Usuń:)))
UsuńCzy mąkę ryżową można zastąpić jakąkolwiek inną mąką np pszenną?
OdpowiedzUsuńbez chemii
OdpowiedzUsuń