Na pytanie o ulubioną z past, ostatnimi dniami bez wahania
odpowiedziałabym hummus z awokado! A najlepiej posypany odrobiną gomasio z
czarnym sezamem, mmm, tym właśnie się ostatnio zajadamy J Hummus najlepiej smakuje
zaraz po zrobieniu więc zachęcam do zjedzenia go tego samego dnia J
fot. MŚ |
Składniki:
- 100g suchej ciecierzycy lub 1 puszka odsączonej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 50 g tahiny
- sok z 1 limonki
- 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 dojrzałe awokado obrane ze skóry
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 0,5 szklanki zimnej wody
- 1 płaska łyżeczka soli
Wcześniej namoczoną ciecierzycę (min. 8h) wraz z 1 łyżeczką sody wypłucz i ugotuj w świeżej wodzie wraz z 1 łyżeczką sody. Kiedy przestygnie umieść wszystkie (oprócz wody i soli) składniki w kielichu blendera i zmiksuj na gładką masę, po chwili dodaj zimną wodę, a na końcu sól. Zajadaj od razu, smacznego!
- 100g suchej ciecierzycy lub 1 puszka odsączonej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 50 g tahiny
- sok z 1 limonki
- 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 dojrzałe awokado obrane ze skóry
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 0,5 szklanki zimnej wody
- 1 płaska łyżeczka soli
Wcześniej namoczoną ciecierzycę (min. 8h) wraz z 1 łyżeczką sody wypłucz i ugotuj w świeżej wodzie wraz z 1 łyżeczką sody. Kiedy przestygnie umieść wszystkie (oprócz wody i soli) składniki w kielichu blendera i zmiksuj na gładką masę, po chwili dodaj zimną wodę, a na końcu sól. Zajadaj od razu, smacznego!
jak dlugo mozna przechowywac w lodowce?
OdpowiedzUsuńmyślę, że max do tygodnia
Usuńciekawy wpis! postaram się wchodzić tutaj częściej
OdpowiedzUsuń