2 września 2015

GRILLOWANA KUKURYDZA | sezonowa, kolorowa i przepyszna

Przepis na grillowaną kukurydzę chciałam dodać już od jakiegoś czasu. Dlaczego? Ano dlatego, że przyzwyczajeni jesteśmy do tzw. kukurydzy z wody, ta grillowana gotowania nie wymaga, a jest przepyszna! Zatem biegnijcie do sklepu dopóki kukurydza jeszcze jest świeża, słodka i chrupiąca prosto z pola, a nie ze szklarni. Ta propozycja sprawdzi się idealnie jako dodatek do obiadu lub przystawka na proszonej imprezie, smakuje wspaniale na ciepło jak i po ostygnięciu.

fot. MŚ


GRILLOWANA KUKURYDZA | sezonowa, kolorowa i przepyszna
inspirowałam się tym przepisem qmam kaszę

Składniki:

- 2 surowe kukurydze
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1 pełna łyżka klarowanego masła lub oliwy
- 1 łyżeczka czarnej soli kala namak
- 1 łyżeczka suszonego tymianku 
- 0,5 łyżeczki wędzonej papryki
- pieprz
- ADJIKA czyli kaukaski przysmak na bazie pomidorów, papryki i marchwi, do kupienia tutaj 

Rozgrzewamy grill na średnią moc. Na małej patelence i małym ogniu rozpuszczamy masło wraz z czarną solą, wędzoną papryką i tymiankiem. W tym samym czasie kukurydzę kroimy na plastry o szerokości ok. 1,5-2cm. Wkładamy ją do miski po czym dodajemy czosnek, pieprz i rozpuszczone masło. Wszystko dokładnie mieszamy.

fot. MŚ

Kukurydzę układamy na grillu i pieczemy, aż do momentu, w którym będzie widocznie upieczona z każdej strony. Podajemy natychmiast w towarzystwie pysznej pasty ADJIKA bez cukru i sztucznych dodatków :)


fot. MŚ

2 komentarze: