Przepis na grillowaną kukurydzę chciałam dodać już od
jakiegoś czasu. Dlaczego? Ano dlatego, że przyzwyczajeni jesteśmy do tzw.
kukurydzy z wody, ta grillowana gotowania nie wymaga, a jest przepyszna!
Zatem biegnijcie do sklepu dopóki kukurydza jeszcze jest świeża, słodka i
chrupiąca prosto z pola, a nie ze szklarni. Ta propozycja sprawdzi się idealnie
jako dodatek do obiadu lub przystawka na proszonej imprezie, smakuje wspaniale
na ciepło jak i po ostygnięciu.
fot. MŚ |
GRILLOWANA KUKURYDZA | sezonowa, kolorowa i przepyszna
inspirowałam się tym przepisem qmam kaszę
inspirowałam się tym przepisem qmam kaszę
Składniki:
- 2
surowe kukurydze
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1 pełna łyżka klarowanego masła lub oliwy
- 1 łyżeczka czarnej soli kala namak
- 1 pełna łyżka klarowanego masła lub oliwy
- 1 łyżeczka czarnej soli kala namak
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 0,5 łyżeczki wędzonej papryki
- pieprz
- ADJIKA czyli kaukaski przysmak na bazie pomidorów, papryki i marchwi, do kupienia tutaj
- 0,5 łyżeczki wędzonej papryki
- pieprz
- ADJIKA czyli kaukaski przysmak na bazie pomidorów, papryki i marchwi, do kupienia tutaj
Rozgrzewamy grill na średnią moc. Na małej patelence i małym
ogniu rozpuszczamy masło wraz z czarną solą, wędzoną papryką i tymiankiem. W
tym samym czasie kukurydzę kroimy na plastry o szerokości ok. 1,5-2cm. Wkładamy
ją do miski po czym dodajemy czosnek, pieprz i rozpuszczone masło. Wszystko
dokładnie mieszamy.
fot. MŚ |
Kukurydzę układamy na grillu i pieczemy, aż do momentu, w
którym będzie widocznie upieczona z każdej strony. Podajemy natychmiast w
towarzystwie pysznej pasty ADJIKA bez cukru i sztucznych dodatków :)
fot. MŚ |
Super pomysł na kukurydzę! :D
OdpowiedzUsuńjest przepyszna :)
Usuń