Są, jeszcze są! To prawdopodobnie ostatni weekend żeby je dostać
dlatego kupcie i wybaczcie, że tak długo czekałam z tym przepisem! O czym
mówię? O wiśniach!!!
fot. MŚ |
Tarta idealnie smakuje z kulką lodów bananowych domowej roboty, na które przepis miałam wrzucić od jakiegoś roku ;) Pocieszające jest to, że każdy z Was kto był na moich wasztatach pokochał je miłoscią od pierwszego wejrzenia i wie jak je zrobić :)
TARTA RUSTYKALNA Z WIŚNIAMI | sezonowa, wegańska, wyjątkowa
inspirowałam się tym przepisem od Kwetia Smaku
Składniki:
TARTA:
- 150 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
- 50 g mąki z migdałów czyli po prostu zmielonych migdałów (np. w młynku do kawy)
- 4 łyżki ksylitolu
- 100 g twardego oleju kokosowego
- 1 łyżka lnu (najlepiej złotego)
- 2 łyżki ciepłej wody
- szczypta soli
- opcjonalnie mąka kokosowa do posypania
NADZIENIE:
- 500g wydrylowanych wiśni (kupiłam ok. 600-650g żeby zostało mi 0,5 kg)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub z tapioki
- 4 łyżki ksylitolu
- 150 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
- 50 g mąki z migdałów czyli po prostu zmielonych migdałów (np. w młynku do kawy)
- 4 łyżki ksylitolu
- 100 g twardego oleju kokosowego
- 1 łyżka lnu (najlepiej złotego)
- 2 łyżki ciepłej wody
- szczypta soli
- opcjonalnie mąka kokosowa do posypania
NADZIENIE:
- 500g wydrylowanych wiśni (kupiłam ok. 600-650g żeby zostało mi 0,5 kg)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub z tapioki
- 4 łyżki ksylitolu
Len mielimy w młynku do kawy i łączymy z 2 łyżkami ciepłej wody, dokładnie
mieszamy i zostawiamy nasze „jajko” żeby się związało. Mąkę łączymy z mielonymi
migdałami, ksylitolem, szczyptą soli oraz olejem kokosowym. Możemy wszystko
wrzucić do bendera i wyrobić ciasto lub zagnieść je ręcznie. Na koniec dodajemy
siemię lnianie i ponownie wyrabiamy.
Z powstałego ciasta tworzymy kulę, którą rozgniatamy na papierze
do pieczenia tak żeby móc później rozwałkować ją w szersze koło, chowamy do
lodówki na mn. 30 min, najlepiej na godzinę. W międzyczasie drylujemy wiśnie,
umieszczamy je w misce zasypujemy mąką i ksylitolem, delikatnie mieszamy.
fot. MŚ |
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200st. Ciasto wraz z papierem
do pieczenie przenosimy na blachę, na której będziemy je piec. Rozwałkowujemy, wiśnie
układamy na środku tak żeby zostawić ok. 4-5 cm wolnego brzegu ciasta.
Najlepiej łopatką delikatnie podważamy boki ciasta i przykrywamy nim owoce. Pieczemy
ok. 30-35 min.
Jeszcze ciepłą tartę posypałam mąką kokosową co sprawia wrażanie cukru pudru i nałożyłam kulkę lodów bananowych, tak właśnie
je jedliśmy, było przepysznie, smacznego!
fot. MŚ |
Wygląda pięknie! :)
OdpowiedzUsuńa jaka dobra!!! :)
UsuńCzym mogę zastąpić mąkę orkiszową?
OdpowiedzUsuńnp. owsianą, jaglaną, gryczaną, a najlepiej mieszanką wszystkich
Usuńtradycja ze smakiem
OdpowiedzUsuń