3 sierpnia 2015

LEMONIADY | bez cukru i sztucznych dodatków

Żar leje się z nieba, a ja już jakiś czas temu obiecałam Wam zestawienie analogiczne to tego z koktajlami, ale tym razem z lemoniadami. Zatem nie próżnuję tylko przedstawiam Wam moje top 5!

fot. MŚ


LEMONIADY | bez cukru i sztucznych dodatków 

LEMONIADA OGÓRKOWA

Składniki:

- 3-4 ogórki gruntowe średniej wielkości
- ok. 1,5 litra wody
- 1 łyżka miodu

Wszystko dokładnie miksujemy, przelewamy przez sitko i cieszymy się orzeźwiającym napojem :)

fot. MŚ

LEMONIADA CYTRYNOWA

Składniki:

- 2-3 ekologiczne cytryny
- ok. 1,5 litra wody
- kilka listków świeżej mięty
- 1-2 łyżki miodu

Cytrynę możemy zmiksować razem ze skórką wtedy uzyskamy bardzo intensywny smak, albo bez, dodajemy resztę składników i przelewamy przez sitko, smacznego!

fot. MŚ

LEMONIADA CYTRYNOWO-POMARAŃCZOWA

Składniki:

- 1 ekologiczna pomarańcza
- 1 ekologiczna cytryna
- ok. 1,5 litra wody
- kilka listków świeżej mięty
- 1 łyżka miodu

Pomarańczę i cytrynę możemy zmiksować wraz ze skórką, albo bez w zależności od tego jak intensywnego smaku oczekujemy, wszystko przelewamy przez sitko i pijemy :)

fot. MŚ

LEMONIADA PIETRUSZKOWA

Składniki:

- 1 spory pęczek pietruszki
- ok. 1,5 litra wody
- kilka listków świeżej mięty
- 1-2 łyżki miodu

Wszystko dokładnie miksujemy, przelewamy przez sitko i cieszymy się naszą zieloną, odkwaszającą miksturą :)

fot. MŚ


LEMONIADA ARBUZOWA

Składniki:

- ¼ niewielkiego arbuza
- ok. 1,5 litra wody
- klika listków świeżej mięty

Arbuza obieramy ze skóry, miksujemy wraz z wodą i miętą, przelewamy przez sitko i poimy nasze zmysły :)

fot. MŚ

To są tylko moje propozycje, tak naprawdę miksować możecie wszystko co smakuje orzeźwiająco i ochładzająco. Jeżeli podane proporcje będa dla Was za mało słodkie możecie je dosłodzić większą ilością miodu, ksylitolu lub syropu z agawy, smacznego! 


3 komentarze: