Żar leje się z nieba, a ja już jakiś czas temu obiecałam Wam
zestawienie analogiczne to tego z koktajlami, ale tym razem z lemoniadami.
Zatem nie próżnuję tylko przedstawiam Wam moje top 5!
LEMONIADY | bez cukru i sztucznych dodatków
LEMONIADA OGÓRKOWA
Składniki:
- 3-4 ogórki gruntowe średniej wielkości
- ok. 1,5 litra wody
- 1 łyżka miodu
- ok. 1,5 litra wody
- 1 łyżka miodu
Wszystko dokładnie miksujemy, przelewamy przez sitko i
cieszymy się orzeźwiającym napojem :)
LEMONIADA CYTRYNOWA
fot. MŚ |
LEMONIADA CYTRYNOWA
Składniki:
- 2-3 ekologiczne cytryny
- ok. 1,5 litra wody
- kilka listków świeżej mięty
- 1-2 łyżki miodu
Cytrynę możemy zmiksować razem ze skórką wtedy uzyskamy bardzo intensywny smak, albo bez, dodajemy resztę składników i przelewamy przez sitko, smacznego!
- ok. 1,5 litra wody
- kilka listków świeżej mięty
- 1-2 łyżki miodu
Cytrynę możemy zmiksować razem ze skórką wtedy uzyskamy bardzo intensywny smak, albo bez, dodajemy resztę składników i przelewamy przez sitko, smacznego!
fot. MŚ |
LEMONIADA CYTRYNOWO-POMARAŃCZOWA
Składniki:
- 1 ekologiczna pomarańcza
- 1 ekologiczna cytryna
- ok. 1,5 litra wody
- kilka listków świeżej mięty
- 1 łyżka miodu
Pomarańczę i cytrynę możemy zmiksować wraz ze skórką, albo bez w zależności od tego jak intensywnego smaku oczekujemy, wszystko przelewamy przez sitko i pijemy :)
- 1 ekologiczna cytryna
- ok. 1,5 litra wody
- kilka listków świeżej mięty
- 1 łyżka miodu
Pomarańczę i cytrynę możemy zmiksować wraz ze skórką, albo bez w zależności od tego jak intensywnego smaku oczekujemy, wszystko przelewamy przez sitko i pijemy :)
Składniki:
- 1 spory pęczek pietruszki
- ok. 1,5 litra wody
- kilka listków świeżej mięty
- 1-2 łyżki miodu
Wszystko dokładnie miksujemy, przelewamy przez sitko i cieszymy się naszą zieloną, odkwaszającą miksturą :)
- ok. 1,5 litra wody
- kilka listków świeżej mięty
- 1-2 łyżki miodu
Wszystko dokładnie miksujemy, przelewamy przez sitko i cieszymy się naszą zieloną, odkwaszającą miksturą :)
fot. MŚ |
LEMONIADA ARBUZOWA
Składniki:
- ¼ niewielkiego arbuza
- ok. 1,5 litra wody
- klika listków świeżej mięty
Arbuza obieramy ze skóry, miksujemy wraz z wodą i miętą, przelewamy przez sitko i poimy nasze zmysły :)
- ¼ niewielkiego arbuza
- ok. 1,5 litra wody
- klika listków świeżej mięty
Arbuza obieramy ze skóry, miksujemy wraz z wodą i miętą, przelewamy przez sitko i poimy nasze zmysły :)
fot. MŚ |
To są tylko moje propozycje, tak naprawdę miksować możecie wszystko co smakuje orzeźwiająco i ochładzająco. Jeżeli podane proporcje będa dla Was za mało słodkie możecie je dosłodzić większą ilością miodu, ksylitolu lub syropu z agawy, smacznego!
O tak! Jestem za arbuzadą !!!
OdpowiedzUsuńjedna z moich ulubionych :)
UsuńWspaniałe, żałuję tylko że nie mam świeżych ziół w ogródku!
OdpowiedzUsuń