O tym, że jestem fanką MedTuJemy wiecie już od dawna. O tym,
że z reguły spóźniam się z sezonowymi przepisami też ;) Ale sprawdziłam,
truskawki jeszcze są, a z podanej przeze mnie ilości wychodzi taki oto nie
dość, że pyszny, ale i śliczny słoiczek WECK :) Zachęcam, ten chutney to naprawdę
„coś innego” ;)
fot. MŚ |
CHUTNEY TRUSKAWKOWY | bez cukru, naturalny, sezonowy
inspirowałam się przepisem MedTuJemy z książki KarolinaOdNowa
inspirowałam się przepisem MedTuJemy z książki KarolinaOdNowa
Składniki:
- 500g truskawek w całości bez szypułek
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2-3 laski cynamonu
- 3 goździki
- 1 łyżeczka czarnej lub brązowej gorczycy
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 5 łyżek ksylitolu
Na patelni o grubym dnie rozgrzewamy olej kokosowy,
podsmażamy na nim laski cynamonu i goździki po chwili dodajemy gorczycę i
podgrzewamy całość, aż do momentu, w którym gorczyca zacznie strzelać. Dodajmy
resztę składników, smażymy na małym ogniu przez ok, 20 minut delikatnie
mieszając żeby truskawki się nie rozpadły, jeszcze ciepłe wkładamy do słoika, a to co zostanie wcianamy :)
fot. MŚ |
pasowałby mi do łosoia, indyka lub kaczki i... owsianki na śniadanie ;)
OdpowiedzUsuńpodpisuję się pod owsianką ;)
Usuń