22 czerwca 2015

KREM Z ZIELONEGO GROSZKU | wegański, naturalny, sezonowy

Zapraszam Was na jeszcze ciepłą, kremową zupę z zielonego groszku, który sam w sobie jest tak smaczny, że nie potrzebuje wiele! Zupa świetnie sprawdzi się jako letni obiad w towarzystwie sałatki lub smaczną kolację. Korzystajmy ze świeżego groszku póki jest, mrożony ma się nijak do tego, którym możemy się cieszyć się teraz!

fot. MŚ

KREM Z ZIELONEGO GROSZKU | wegański, naturalny, sezonowy 

Składniki:

- ok. 0,5kg świeżego zielonego groszku
- 1 mała cebula
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 0,5 łyżeczki asafetydy
- ok. 1-1,5 szklanki wody
- ok. 1-1,5 szklanki mleka kokosowego
- pół pęczka szczypiorku
- 0,5 łyżeczki płatków chilli
- 0,5 łyżeczki wędzonej papryki
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- sól/pieprz do smaku
- odrobina soku z cytryny
- zupę możemy posypać także tymi pysznymi Croutonsami z tego przepisu

W garnku o grubym dnie rozpuszczamy olej kokosowy, po chwili dodajemy pokrojoną drobno cebulę i asafetydę, dusimy ok. 5 min do zeszklenia, ale nie do przypalenia cebuli. Po tym czasie wrzucamy umyty groszek, który zalewamy wodą i gotujemy ok. 5 min. Następnie dodajemy mleko i wszystko gotujemy ok 5-10 min.

Kiedy groszek i mleko będą zagotowane zupę miksujemy na krem po czym dodajemy przyprawy. Gotujemy dalej na małym ogniu, szczypiorek drobno szatkujemy i wrzucamy do zupy, zostawiamy trochę do ozdoby. Wszystko dokładnie mieszamy, dosmaczamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podajemy udekorowane szczypiorkiem ;)

4 komentarze:

  1. pyszny, na pewno sycący i konsystencja świetna!

    OdpowiedzUsuń
  2. mam nadzieję, że znajdę gdzieś zielony groszek, ten świeży oczywiście, i uraczę bliskich oraz siebie tak pyszną zupą :)

    OdpowiedzUsuń