Zdaję sobie sprawę z tego, że nie każdy ma możliwość gotować
sobie sam. Zdaję sobie sprawę z tego, że nawet Ci, którzy mogą nie zawsze…chcą.
Jednak zdaję sobie sprawę także z tego, że każdy kto przez choćby tydzień miał
okazję jeść zdrowe, ale przede wszystkim smaczne i ciepłe posiłki poczuje
różnicę w swoim samopoczuciu, jeśli nie od razu na lepsze to na pewno na gorsze
kiedy taką możliwość mu się zabierze. Dla mnie obiad idealny to taki, w którym
znajdują się trzy rodzaje dań, a więc: ugotowane na ciepło, surowe oraz
fermentowane. Jednym z takich dodatków, który powstał szybko i „przez przypadek”
była ta wegańska mizeria, po prostu potrzebowałam surowego składnika, który
dopełniłby całości. O walorach zdrowotnych zamiennika nabiału chyba nie muszę
wspominać :)
fot. MŚ |
MIZERIA | bez cukru i nabiału, wegańska
Składniki:
na miseczkę dla 2 osób, jeśli chcesz więcej zwiększ ilość ogórków
- 1 duży zielony ogórek
- 1/2 szklanki śmietany ryżowej z tego przepisu
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- sól/pieprz
- świeży lub suszony szczypiorek i koperek
Na ok. pół godziny przed podaniem obranego ogórka pokrój w cienkie plasterki. W osobnej miseczce połącz śmietanę ryżową z sokiem, z cytryny i dokładnie zmiksuj. Jeśli śmietana jest za gęsta dodaj parę łyżek ciepłej wody, aż do otrzymania pożądanej konsystencji.
Tak przygotowaną śmiętaną zalej ogórki, dodaj sól i pieprz, wszystko dokładnie wymieszaj. Całość posyp świeżymi lub suszonymi ziołami. Zostaw na ok. 30 min "do przegryzienia", podawaj z czymś ciepłym ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz