fot. MŚ |
CROUTONSY | domowe, chrupiące, aromatyczne
Składniki:
- dowolna ilość chleba, najlepiej na zakwasie (u mnie mix orkiszowo-żytniego oraz bezglutenowego)
- oliwa
- sól/pieprz
- ulibione zioła, u mnie: zioła prowansalskie, majeranek, wędzona papryka
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180st. Chleb kroimy na małe kwadraty i układamy na szerokiej blasze. Całość kropimy oliwą z oliwek, posypujemy solą i pieprzem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy. Na moje oko na początek wystarczy 10-15 min, po tym czasie dokładnie wszystko mieszamy i sprawdzamy czy chleb jest już chrupiący, jeśli nie pieczemy jeszcze chwilę. Kiedy uzyska oczekiwaną chrupkość jeszcze ciepły posypujemy ulubionymi ziołami, dokładnie mieszamy i z powrotem wkładamy do nagrzanego (wyłączonego już) piekarnika. Zostawiamy w ciepłym do całkowitego wystygnięcia.
Przechowujmy w szczelnej np. metalowej puszcze tak długo jak chcemy :) Świetnie pasuje jako posypka do gęstych zup kemów, sałatek lub zdrowa przekąska.
świetny pomysł na wykorzystanie chleba :)
OdpowiedzUsuńszybki, tani i smaczny :)
UsuńDokładnie wczoraj w ten sposób poradziłam sobie ze starym pieczywem :) Tylko zrobiłam to na patelni. Na jednej łyżeczce oliwy z oliwek zarumieniłam pieczywo pokrojone w kosteczkę i użyłam jako grzanki do sałatki z tuńczykiem. Nie znoszę wyrzucania jedzenia i staram się w jakiś pomysłowy sposób je wykorzystać. Pewnie wystarczyłoby robić mniejsze zakupy, ale wciąż mam z tym problem, choć walka ze złymi przyzwyczajeniami trwa :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń