Dziki miał przyjemność już po raz
trzeci wziąć udział w szkoleniu „Daję mojemu Dziecku to co najlepsze” zorganizowanym
przez firmy Perfect System HACCP Iwona Wójcik Rogalska, Partner System HACCP Barbara
Kruczyńska oraz Kuchenne Kreacje Anna Motak. Szkolenie skierowane było dla pracowników
żłobków, szkół i przedszkoli odpowiedzialnych za żywienie najmłodszych.
Zainteresowanych znalazło się naprawdę wielu, co pozwala wierzyć, że są osoby,
którym naprawdę zależy na zdrowiu naszych dzieciaków.
fot. MŚ |
Tak jak poprzednio, tematyka szkolenia
opierała się na pogłębieniu wiedzy z zakresu żywienia
dzieci, wśród (bagatela!) niemal setki
osób. Słuchaczami byli m. in. intendentki
i kucharki - osoby odpowiedzialne za planowanie i przygotowywanie posiłków dla
dzieci w przedszkolach i szkołach, dietetycy ze szpitali i domów opieki, pracownicy
Państwowej Inspekcji Sanitarnej - kontrolujący m. in. kuchnie wrocławskich żłobków, przedszkoli i szkół.
fot. MŚ |
Pierwsza część spotkania
prowadzona była przez Iwonę Rogalską, Basię Kruczyńską i Anię Motak, współpracujące
od lat z przedszkolami w zakresie wytyczania nowych kierunków w żywieniu dzieci.
Basia i Pani Iwona mówiły o dobrych praktykach żywienia, z którymi spotkały
się na przestrzeni czasu oraz o zmianach
jakie zachodziły w żywieniu dzieci we wrocławskich placówkach. Ania przedstawiła
jak obecnie podchodzić do kwestii żywienia dzieciaków, jakimi zasadami kierować
w układaniu jadłospisów, jakie produkty wybierać i jak je „przemycać” dzieciom.
Mówiła też jak korzystać z
przedszkolnych i szkolnych programów żywieniowych, w celu prawidłowego bilansowania
wartości odżywczych posiłków. Na
podstawie zdjęć i filmów z wrocławskich
placówek przedstawiła sposoby wprowadzania kolejnych zmian w dziecięcych
posiłkach.
fo. MŚ |
W przerwie między wykładami
uczestnicy mieli okazję spróbować przysmaków przygotowanych przez firmę
Horyzonty Smaku. Na stole pojawiły się m. in ciasto marchewkowo-dyniowe i
buraczane, ciastka z mąk z pełnego przemiału, a hitem - tak jak i ostatnio -
okazały się pralinki z… ziemniaków
obtoczone w karobie, wiórkach kokosowych i sezamie!
fot. MŚ |
Wielkim zainteresowaniem cieszył
się wykład gościa specjalnego szkolenia, ekspertki w żywieniu naturalnym i
makrobiotyki Bożeny Ryszawskej. Łatwiej
byłoby napisać o czym Bożenka nie mówiła, a miało to związek ze zdrowym
odżywianiem dzieci i dorosłych ;) W skrócie mogę napisać, że temat jej wykładu dotyczył
tego jak poprzez gotowanie wpływać na nasze zdrowie i samopoczucie oraz o tym
jak gotować, co gotować i z czym to się je ;) Wystąpienie Bożeny zostało bardzo
ciepło przyjęte przez zgromadzonych.
Odwoływała się ona do naszej intuicji oraz wiedzy na temat tego, co jest dla
nas najlepsze, wiedzy, którą nosimy głęboko w sobie. Kiedyś odżywialiśmy się
naturalnie, ale wyniku ogólnodostępnej, przetworzonej żywności oraz braku
czasu, na chwilę o tym zapomnieliśmy. Teraz już czas wrócić do korzeni!
fot. MŚ |
Jak zwykle spotkanie to było
bardzo inspirujące i pouczające. Bardzo się cieszę, że po raz kolejny miałam
okazję w nim uczestniczyć i przekonać się, że poza rodzicami są też inne osoby,
osoby znajdujące się „po tej drugiej stronie”, którym równie mocno zależy na
tym, aby nasze pociechy odżywiały się nie tylko smacznie, ale i bardzo zdrowo!
wazna inicjatywa
OdpowiedzUsuń