fot. MŚ |
MASŁO ORZECHOWE DZIKI MIX | wyjątkowe, kremowe, bez cukru
sugerowałam się przepisem dr Ewy Dąbrowskiej z książki Ciało i ducha ratować żywieniem
Składniki:
- 100g migdałów
- 100g orzechów ziemnych prażonych niesolonych
- 100g orzechów włoskich
- opcjonalnie: 2 łyżki ulubionego słodu np. syrop z agawy
- szczypta soli
W blendrze wysokoobrotowym wpierw mielimy drobno migdały, następnie orzechy ziemne, a na końcu dodajemy orzechy włoskie. Całość miksujemy na krem, na koniec dodajemy dwie łyżki słodu (jeśli chcemy) oraz szczyptę soli. Tak przygotowaną pastę umieszczamy w czystym słoiczku i trzymamy poza lodówką, albo w lodówce.
UWAGA! Wszystkie orzechy możesz wpierw uprażyć wtedy masło będzie miało intensyniejszy smak, uważaj jednak żeby ich nie przypalić, ponieważ wtedy będą gorzkie, a tego nie chcemy.
masło orzechowe, które z całą pewnością podbije podniebienie każdego kto je spróbuje :D
OdpowiedzUsuńmiksuj :)
UsuńSmacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńcieszę się :)
Usuńa ja ostatnio zakupiłam blender 800W. Juz wiem do czego mi sie przyda :)
OdpowiedzUsuńufff, ale się będzie działo :)
UsuńMam pytanie : czy słód to to samo co syrop ? I czy jakieś inne syropy/ słody pasują ?
OdpowiedzUsuńtak, to praktycznie to samo, pasują także inne :)
Usuń