fot. MŚ |
TOFURNIK DYNIOWY Z NUTKĄ ROZMARYNU | bez cukru, nabiału i glutenu
inspirowałam się tym przepisem od Jadłonomii
Składniki:
na formę ok. 22 cm
SPÓD:
- 200g mąki gryczanej
- 50 g mąki jaglanej
- niecała szklanka orzechów ziemnych prażonych
- 100g oleju kokosowego
- ksylitol do smaku
MASA:
- ok. 550-600g tofu (dwie kostki miękkiego tofu po ok. 300g każda)
- 1 mała dynia Hokkaido (min. 600g, max. 800g puree z dyni)
- 1 gałązka poszatkowanego rozmarynu i jeszcze jedna do przystrojenia
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sok z 1 cytryny
- przyprawy: cynamon, kardamon, szczypta gałki muszkatałowej, szczypta imbiru
- ksylitol
- opcjonalnie: owoce granatu do przystrojenia (nie do zmiksowania ;))
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200st., małą dynię Hokkaido kroimy na małe kawałki i układamy na blasze do pieczenia skorupą do dołu, pieczemy ok. 45 min następnie studzimy.
W międzyczasie wszystkie składniki spodu miksujemy i wykładamy nim uprzednio posmarowaną dobrym tłuszczem formę do pieczenia. Po upieczeniu dyni temperaturę piekarnika zmniejszamy do 180st. i pieczemy spód ok. 15 min, aż do zarumienienia.
Tofu wyjmujemy z opakowania, umieszczamy na sicie i polewamy wrzątkiem, zostawiamy chwilę, aby obciekło. Kiedy nasza dynia już trochę ostygnie miksujemy ją wraz z pozostałymi składnikami w tym z poszatkowanym rozmarynem. Dodajemy tyle ksylitolu lub innego zdrowego słodu, aby nam smakowało.
Całość masy przekładamy do foremki z upieczonym spodem i zapiekamy ok. 40-45min. w temp. 180st. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia, możemy zostawić np. na balkonie na parę godzin żeby tofurnik stężał. Następnie dekorujemy owocami (wierzch można posmarować odrobiną syropu z agawy żeby owoce "się trzymały" ;)), u mnie padło na owoce granatu i phyllis, pasowały smakowo jak i wizualnie, możemy położyć także gałązkę rozmarynu.
Ciekawy przepis
OdpowiedzUsuńciekawe ciacho o ciekawym smaku :)
UsuńMoże wypróbuje jak już przetarłas szlaki...Jakoś nie mogę się przekonać do ciast z tofu.
OdpowiedzUsuńmiałam to samo, ale wydaje mi się, że warto spróbować :)
Usuńcoś pysznego
OdpowiedzUsuń