fot. MŚ |
POMIDOROWA MŁODA KAPUSTA | wyrazista, smaczna i zdrowa
inspirowałam się tym przepisem od AmMniam
Składniki:
- średniej wielkości główka młodej kapusty
- 2 cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- min. 400, max 500ml passaty pomidorowej (takiej, w której skład wchodzą tylko pomidory i ew. sól)
- 2 łyżki octu balsamicznego
- przyprawy: kurkuma, 1 łyżeczka wędzonej papryki, 2 łyżeczki zmiażdżonej w moździerzu czarnuszki, 1 łyżeczka chilli w płatkach (albo w proszku),
- sól/pieprz
- koperek
- odrobina masła klarowanego do uduszenia cebuli
Szatkujemy kapustę lub wrzucamy ją do naczynia szybkobrotowego, które zrobi to, za nas. Poszatkowaną kapustę przerzucamy do szerokiego garnka z grubym dnem i zostawiamy na średnim ogniu, podelwamy odrobiną wody, zasłaniamy pokrywką. Powinna dusić się min. 10 minut. Pokrojoną cebulę i czosnek dusimy na maśle klarowanym wraz z odrobiną kurkumy. Czarnuszkę rozdrabniamy w moździerzu.
Kiedy kapusta zacznie "więdnąć"dodajemy do niej uduszoną cebulę oraz czosnek, passatę pomidorową, ocet balsamiczny oraz resztę przypraw (kurkuma była do cebuli, nie dodajemy jej już). Dosyć dobrze solimy i dodajemy trochę pieprzu. Gotujemy wszystko wpierw na średnim ogniu, a później na mniejszym przez następne 15, max. 20 minut. Pod koniec posypujemy świeżym koperkiem. Zajadamy na gorąco i na chłodno, jest przepyszna! :)
Zrobiona, prosta i naprawdę smakowita !!! Takie przepisy najlepsze.
OdpowiedzUsuńCzy wyjdzie też dobrze ze starą kapustą?
OdpowiedzUsuńmyślę, że tak, star, ale jara :)
OdpowiedzUsuń