26 maja 2014

RABARBARÓWKA IMBIROWA | gęsta, smaczna i kremowa

W ostatni dzień diety warzywno-owocowej mam dla Was coś zupełnie, nieoczekiwanie smacznego :) Sama się zdziwiłam jaka dobra wyszła zupa z rabarbaru i imbiru, którą chwilę wcześniej spisałam na straty :) Dziki Mąż zajadał się ze smakiem!

rabarbarówka Dziki Naśladowca
fot. MŚ


RABARBARÓWKA IMBIROWA | gęsta, smaczna i kremowa

Składniki:

- 2 marchewki
- 1 pietruszka korzeniowa
- 1/2 selera lub jeden mały
- 1 duża cebula lub 2 mniejsze
- 3-4 ząbki czosnku pokrojone w talarki
- niezbędne przyprawy, aby zrobić bulion: liśc laurowy, ziele angielskie, pieprz w kulkach, kozieradka, sól
- 4 laski rabarbaru
- spory kawałek imbiru (ok. 2-3 cm)
- pozostałe przeprawy: szczypta majeranku, szczypta słodkiej papryki, szczypta gałki muszkatałowej, pełna łyżeczka wędzonej papryki (niezbędna dla uzyskania końcowego smaku)
- sól/pieprz

Do dużego garnka wrzucamy pokrojony w kostkę seler, celulę i czosnek , zalewamy dwiema szklankami wody (używam wrzątku z czajnika), dorzucamy liśc laurowy, ziele angielskie, pieprz. Po chwili dodajemy marchewki i pietruszkę pokrojone w talarki. Po paru minutach dodajemy sól, a po jeszcze kilku kozieradkę. Zostawiamy na ok. pół h na średnim ogniu żeby warzywa się ugotowały. 

Po tym czasie dorzucamy do zupy rabarbar pokrojony w kawałki oraz imbir. Zostawiamy na średnim ogniu na następne ok. pół h (rabarbar musi zacząć się rozpadać, zupa powinna się gotować). Na koniec dodajemy przyprawy oraz sól i pieprz. Kiedy wszystko trochę ostygnie miskujemy zupę na krem. Według mnie najlepiej smakuje po paru godzinach kiedy już "dojdzie" i ostygnie. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz